Predsjednica RH

Grabar-Kitarović: ‘Ne postoji non paper, ali smo izgubili dragocjeno vrijeme za kupnju borbenih zrakoplova’

Hina

Ako netko ima dvojbi, dajem suglasnost da se stenogram deklasificira kako bi se vidjelo da su postavljena sva pitanja koja su bila dvojbena, rekla je predsjednica Republike 

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u srijedu je u Čakovcu rekla kako ne postoji papir kojim se upozoravalo da postoje problemi oko nabave izraelskih zrakoplova i da je izgubljeno dragocjeno vrijeme, a u ovom trenutku zbog problema pri nabavi ne vidi odgovornost nikoga u Hrvatskoj. ”Ovih dana se diglo previše prašine. Ne postoji papir u kojem bi se upozoravalo da postoje problemi u odnosu na izralesku ili bilo koju drugu ponudu. Ja i moj Ured nismo sudjelovali u evaluaciji i čitanju tih ponuda, već smo održali sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost gdje nam je stručno povjerenstvo predstavilo sve opcije te je prihvaćeno kako je najbolja opcija ona izraelska. O toj sjednici postoji stenogram. Ako netko ima dvojbi, dajem suglasnost da se stenogram deklasificira kako bi se vidjelo da su postavljena sva pitanja koja su bila dvojbena,« rekla je predsjednica Republike koja danas u Čakovcu prisustvuje obilježavanju obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 100. obljetnice pripojenja Međimurja matrici domovini.

»Postavila sam, zajedno s kolegama, sva relevantna pitanja te predložila da se radi transparentnosti procesa objave detalji sve četiri ponude i da građani znaju s čime se nosimo. S obzirom da su države tražile da se ne objave detalji ponude, bar je tako meni rečeno, oni nisu objavljeni. Prema svemu, ovo je bila najbolja ponuda«, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.


Predsjednica je ponovila da nije sudjelovala u pregovorima, osim načelnih razgovora s izraelskim kolegom kao i američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom te njegovom tajnicom zaduženom za te poslove.Istaknula je da nije bilo nikakvih indicija da će biti problema i de su svi znali da će biti potrebna dozvola transfera tehnologije trećoj strani, ali da se na to obvezao Izrael, dok su američki dužnosnici uvjeravali kako su htjeli potvrditi da za Hrvatsku neće biti skrivenih troškova. ”Za probleme sam saznala u studenom, ali do tada nitko relevantan nije govorio o problemima u transferu. Hrvatska ne može utjecati na prijepore između SAD-a i Izraela. O svemu me je obavijestio ministar Krstičević, koji me je izvijestio da u četvrtak dolazi izraelska delegacija kada će se saznati odluka Izraela”, rekla je.Predsjednica se istaknula da je tijekom dosadašnjeg procesa nabave izgubljeno dragocjeno vrijeme te da je hrvatsko ratno zrakoplovstvo spalo na tri zrakoplova MIG-21.»Remont zrakoplova koji je napravljen 2013. je apsolutno bio promašen. To su razlozi i pitanja koja trebamo razmatrati. Sad je najbitnije ne samo hoće li doći do realizacije, nego što ćemo ako ne dođe do realizacije. Očito ćemo morati ići u proces nabave, ovisno o tome što ćemo čuti sutra. Hrvatska želi zadržati borbeno zrakoplovstvo, morat ćemo pokrenuti novi postupak, vremena nemamo, stanje migova je puno lošije nego što je trebalo biti. Morat ćemo biti kreativni«, rekla je Kolinda Grabar Kitarović. Predsjednica je istaknula da u ovom trenutku zbog problema pri nabavi ne vidi odgovornost nikoga u Hrvatskoj, dodajući kako ”moramo biti realni” te da ”si ne možemo priuštiti skupe nove zrakoplove”.»Vjerujem da ovo sve skupa neće imati posljedica po naše strateške odnose i prijateljstvo s jednom i drugom zemljom«, rekla je predsjednica Republike.