Predsjednica zadovoljna odabirom

Grabar-Kitarović: Kupnja borbenih zrakoplova od Izraela najbolja je opcija

Hina

Snimiop Nenad REBERŠAK

Snimiop Nenad REBERŠAK

Hrvatskoj treba borbeno zrakoplovstvo, to je ne samo tradicija pobjedničke Hrvatske vojske iz Domovinskog rata, to je nužnost danas u okolnostima ugroza s kojima se Hrvatska suočava. Trebaju nam borbeni zrakoplovi, kupujemo ih u skladu sa svojim mogućnostima…«, kazala je Grabar-Kitarović



ZAGREB Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je izrazila zadovoljstvo odlukom da se od Izraela kupe rabljeni borbeni zrakoplovi ocjenjujući da je riječ najboljoj mogućoj odluci te vjeruje da u konačnici oni neće koštati više nego što bi državu koštala kupnja novih zrakoplova.


»Da, zadovoljna sam kao predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH. Kao što znate još u predizbornoj kampanji kritizirala sam stanje našeg borbenog zrakoplovstva. Kritizirala sam i prethodne vlade što nisu imale hrabrosti donijeti ovu odluku koja je dalekosežna. Hrvatskoj treba borbeno zrakoplovstvo, to je ne samo tradicija pobjedničke Hrvatske vojske iz Domovinskog rata, to je nužnost danas u okolnostima ugroza s kojima se Hrvatska suočava. Trebaju nam borbeni zrakoplovi, kupujemo ih u skladu sa svojim mogućnostima…«, kazala je Grabar-Kitarović u razgovoru za Dnevnik Nove TV naglasivši da je nacionalna sigurnost jedan od preduvjeta za opstanak države.


Slaže se za zaključkom Stručnog povjerenstva Ministarstva obrane, koje je Vijeću za obranu prezentiralo i predložilo da se kupe rabljeni izraelski F-16 C/D Barak, a na sjednici Vijeća, kazala je, postavljali su detaljna pitanja, s obzirom na sve dubioze »koje su se javljale u javnosti i koje su iznosili neki lobiji o tome kako bi to Hrvatsku moglo koštati više nego novo zrakoplovstvo«.




»Jedino se mogu složiti sa zaključkom tog Povjerenstva koje je vrlo zorno prikazalo sve troškove zajedno sa svim rastućim ili nerastućim troškovima. Vjerujem Povjerenstvu i slažem se s njima da je ovo najbolja moguća odluka za Hrvatsku. Vjerujem da ona neće biti skuplja nego da smo kupili nove zrakoplove«, kazala je.


Potvrdila je da su prilikom odabira postojali interesi raznih lobija, ali da nitko iz državnog vrha nije sudjelovao o procesu donošenja odluke.


»Povjerenstvo je jučer izričito reklo na sastanku Vijeća za obranu da ni u kojem trenutku nisu bili pod političkim pritiskom bilo koje osobe iz državnog vrha. Činjenica je da su se ponude razmatrale mjesecima, da je mjesecima bilo poznato da je izraelska ponuda najbolja i da se o njoj razmatralo u svim onim aspektima koji su bili možda nekima sumnjivi kao neki skriveni troškovi i slično. I zbog toga su se obavljale daljnje konzultacije i jamčim vam da je proces, koliko je meni poznato, bio maksimalno transparentan i bit će u budućnosti jer smo se dogovorili da javnost treba obavijestiti o detaljima svih ponuda«, naglasila je.


Nju osobno, kazala je, nije pritiskao nitko od lobista. »Bilo je pokušaja razgovora, međutim ja sam to otklonila u početku i vrlo jasno sam se odredila i javno da neću donositi nikakvu odluku sukladno svojim vlastitim preferencijama i da neću ni na koji način utjecati na rad Povjerenstva. Prije svega, za to se ne osjećam dovoljno stručnom, već smo potpuno povjerenje poklonili stručnim osobama u okviru Povjerenstva koje je bilo vrlo ekstenzivno«, kazala je.


Bitnim ističe da su se svi članovi Povjerenstva jednoglasno složili oko činjenica koje su prezentirali Vijeću za obranu »i koje dokazuju da je ta izraelska ponuda najbolja«.


Predsjednica se nada da si Hrvatska odlukom o progonu jednog od ruskih diplomata nije napravila problem u budućim odnosima s tom zemljom »jer Hrvatskoj je stalo do odnosa s Rusijom«.


»I meni osobno te ću nastaviti raditi na tome. Moj poziv predsjedniku Putinu ostaje otvorenim. Nadam se da ćemo u vremenu koje dolazi nastaviti rješavati ona otvorena pitanja i razgovore koje smo započeli mojim susretom s predsjednikom Putinom u Sočiju. Moram kazati da je Hrvatska članica NATO-a i EU-a te je ponekad potrebna i solidarnost, od Hrvatske se očekuje da se tako ponaša. Ja sam uvjerena da predsjednik Putin to razumije i da mi možemo nadići ove trenutne teškoće«, kazala je.


Upitana kakav odgovor očekuje od Moskve odgovara kako je na Moskvi »da da odgovor«.»Ne očekujem nikakav odgovor u nekakvom neposrednom trenutku. Mislim da u nastavak naših odnosa trebamo ulaziti s dobrom vjerom i međusobnim poštovanjem i da svi trebamo uložiti napore kako bismo otklonili bilo kakve nejasnoće ne samo u međusobnim odnosima, već i svemu onome što se događalo posljednjih dana i tjedana«, dodala je.