Opasna Sanaderova ideja

Golf igrališta postat će izlika za izgradnju koje ne bi smjelo biti?

Jagoda Marić

Iza Vladinog prijedloga mogao bi se skrivati pokušaj da se provede ideja Ive Sanadera da se Hrvatska pretvori u golf igrališta, da se na taj način omogući gradnja koja bi inače bila zaustavljena prema svim drugim zakonima upozorava profesor s Pravnog fakulteta Josip Kregar



ZAGREB » Šume i šumsko zemljište na kojem država planira omogućiti gradnju golf igrališta i kampova postaju šume od posebne namjene i tako dobivaju status koji je dosad pripadao šumama za proizvodnju šumskog zemljišta, onima koje su zaštićene prema posebnim propisima i šumama koje se koriste za znanstvena istraživanja. Gradnja golf terena, kampova i objekata tako, prema Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o šumama, postaje izjednačena po važnosti sa očuvanjem i zaštitom hrvatskih šuma.



Zasad je zakon predvidio proces u kojem će lokalne vlasti koje donose prostorne planove odlučivati hoće li u nekoj šumi ili šumskom zemljištu, koji je u vlasništvu države, biti predviđena gradnja »golf igrališta i kampova«. Ministarstvo poljoprivrede će odlučiti hoće li ta šuma ili šumsko zemljište dobiti status posebne namjene, a DUUDI će potpisati ugovor o pravu građenja za »golf igrališta, kampove i objekte«. Zanimljivo je da se uopće u zakonu ne kaže što bi ti objekti trebali biti i tako se otvara mogućnost da se proguraju i dodatni sadržaji, poput apartmana ili vila.





Iako se u obrazloženju zakona navodi kako se na taj način želi zaštiti teren koji će ostati u državnom vlasništvu unatoč tome što će na njemu privatni investitor sagraditi golf igralište ili kamp, tako se zapravo olakšava postupak po kojem će ulagači doći do državnog zemljišta na kojem je dosad bila zabranjena gradnja.


U igri i DUUDI


Odluku o tome koje će šume i šumsko zemljište imati posebnu namjenu programom upravljanja tom vrstom šuma propisat će Ministarstvo financija, a na kraju će ga potvrditi Sabor.


   Dakle, ako netko na određenom šumskom zemljištu želi graditi golf igralište ili kamp u prvom se koraku mora potruditi da lokalna vlast u prostorni plan ugradi te sadržaje na željenom terenu. Sljedeći korak je da toj istoj šumi ili šumskom zemljištu Ministarstvo poljoprivrede mora dodijeliti status šume od posebne namjene.


   Nakon toga onaj tko želi graditi golf igralište ili kamp mora sklopiti ugovor o pravu građenja s, kako stoji u zakonu, središnjim tijelom državne uprave za upravljanje i raspolaganje državnom imovinom, što je zapravo Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Za osnivanje prava građenja investitori će državi plaćati naknadu.


   No, tko će donijeti odluku o tome s kime sklopiti ili ne takav ugovor i hoće li se prethodno raspisivati natječaj, ako na istom terenu golf igralište želi graditi više investitora, zakon ne precizira. Kaže samo da će postupke dodjele prava građenja posebnim propisima odrediti naknadno Vlada.


Poseban status


Profesor Pravnog fakulteta u zagrebu i član Kluba zastupnika vladajućeg SDP-a Josip Kregar kaže da bi zakon mogao dovesti do toga da golf igrališta, uz izliku kako se radi o interesu gospodarstva i turizma, postanu izlika za gradnju, tamo gdje gradnja ne smije biti dopuštena.


   – Iza tog zakonskog prijedloga mogao bi se skrivati pokušaj da se provede ideja nekadašnjeg premijera Ive Sanadera da se Hrvatska pretvori u golf igrališta, odnosno da se na taj način omogući gradnja koja bi inače bila zaustavljena prema svim drugim zakonima, objašnjava Kregar. On upozorava da sumnja na takve rezultate zakona uvijek mora postojati ako se bilo kakvim investicijama, a u ovom slučaju riječ je o golf igralištima, daje poseban status kojeg drugi investitori ne mogu imati. Time se otvara i mogućnost da pričom upravljaju, napominje Kregar, lokalni šerifi koji će odlučivati o prostornim planovima. Poseban status, onaj od strateške važnosti za državu, golf igralištima je dala i Vlada Ive Sanadera, ali zakon, kojeg je Sabor izglasao, naknadno je stavljen izvan snage. Njime je bilo čak olakšano izvlaštenje privatnog zemljišta za gradnju golf terena, a sada će investitori lakše samo do državnih šuma i tu pogodnost dobivaju i kampovi.