Izvanredna sjednica

Glavni odbor HVIDR-e: SDSS nije poželjna stranka u RH i nije relevantan predstavnik svih Srba

Hina

Smeta mu »za dom spremni«, ali ga ustaške kune u džepu ne žuljaju - poručio je Josip Periša Miloradu Pupovcu / Foto Goran Stanzl/PIXSELL

Smeta mu »za dom spremni«, ali ga ustaške kune u džepu ne žuljaju - poručio je Josip Periša Miloradu Pupovcu / Foto Goran Stanzl/PIXSELL

Periša smatra i da je Pupovac svoju tiskovnu konferenciju iskoristio kako bi ponovno dijelio lekcije što ga sve boli u našoj zemlji. »Njega boli 'ušato' u, njega boli »za dom spremni« i to jako vređa njegove osjećaje«, kazao je Josip Periša



ZAGREB Glavni odbor HVIDRA-e osudio je u petak izjave predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i pozvao ministra pravosuđa da se javno očituje o tome je li on njima počinio bilo kakvo kazneno djelo i je li prekršio hrvatske zakone, pri čemu je ocijenio kako SDSS nije poželjna stranka u RH i nije relevantan predstavnik svih Srba.


»Na izvanrednoj sjednici Glavnog odbora HVIDRA-e RH jednoglasno smo donijeli odluke da osuđujemo njegove izjave. Šokirani smo činjenicom da prije tri dana nije našao za shodno obrazložiti, a kamoli da se eventualno ispriča, i da vidimo kako zaista ne misli tako o Republici Hrvatskoj«, rekao je novinarima predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e RH Josip Periša nakon sjednice tog visokog tijela zajednice udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata.


Istaknuo je kako nitko od hrvatskih ratnih vojnih invalida Pupovčevu konferenciju za novinare u srijedu nije doživio i shvatio kao ispriku. Pozvao je i ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da se javno očituje je li Pupovac u svojim izjavama napravio bilo kakvo kazneno djelo i je li prekršio hrvatske zakone.




Također, rekao je Periša, od DORH-a očekuju očitovanje ima li tu elemenata kaznenog djela kako bi na temelju toga mogli od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović tražiti da se Pupovcu oduzme visoko odličje koje je dobio 2001. godine.


Periša smatra i da je Pupovac svoju tiskovnu konferenciju iskoristio kako bi ponovno dijelio lekcije što ga sve boli u našoj zemlji. »Njega boli ‘ušato’ u, njega boli »za dom spremni« i to jako vređa njegove osjećaje«, kazao je.


Također, upitao je Pupovca je li obitelji 1800 nestalih hrvatskih branitelja vrijeđaju osjećaji da ne znaju gdje se nalaze njihovi posmrtni ostatci ili 36000 ratnih vojnih invalida bole njihove rane.


»Svaki od ovih ljudi ovdje i svi naši članovi zalili su bar pedalj ove zemlje svojom krvlju. Svaki od njih ima tri puta manje ustaških kuna od Milorada Pupovca. Smeta mu »za dom spremni«, ali ga ustaške kune u džepu ne žuljaju«, poručio je.


Navodeći kako žele smiriti strasti, Periša je rekao kako nacionalne manjine trebaju biti u svakoj vladi, ali nisu sretni ako ta (srpska) nacionalna manjina ne poštuje hrvatske zakone te zaboravlja što su napravili prije 30 godina »braća Milorada Pupovca i ostali«. »Mi to nismo zaboravili i nećemo tako skoro zaboraviti ukoliko se bude ponašalo kako se oni sada ponašaju. Mišljenja smo da SDSS nije poželjna stranka u RH i nisu relevantni predstavnici svih Srba u RH«, rekao je Periša. Dodao je i kako je u Domovinskom ratu bilo 10 tisuća Srba od čega ih je više od 2000 ranjenih.Drži i da oni ne dijele Pupovčevo mišljenje kako u Hrvatskoj vlada netrpeljivost, ustaštvo te ga deprimira kada na fasadi neke zgrade vidi ‘ušato u’. Podsjetio je i kako je, kada je polovica naše zemlje bila okupirana, svaka kuća imala oznaku sa ‘četiri s’ i na svakoj kući je pisalo – ovo je Srbija.

Na novinarski upit hoće li tražiti raskid koalicije s SDSS-om, što su već zatražili, Periša je kazao da je ta odluka na premijeru Andreju Plenkoviću jer mu nisu niti diktirali s kim će ući u koaliciju. No, istaknuo je, i dalje ostaju pri tom zahtjevu.


Upitan da pojasni što znači da SDSS nije poželjna stranka u Hrvatskoj, rekao je kako je ta stranka podržala Pupovčeve izjave koje su, smatraju, protivne Ustavu RH. »Smatramo i da takva stranka baštini i nas jako podsjeća na SDSS iz 1990-tih koji je započeo krvavi rat na ovim prostorima«, rekao je Periša.