Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
26. siječnja 2020.
Slavlje na Strossmajerovom trgu

foto 'Gerontološkim tulumom' obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 1. listopad 2019. u 17:50 2019-10-01T17:50:37+02:00

Tradicionalni «Gerontološki tulum« organizirao je Grad Zagreb u suradnji sa Zakladom Zajednički put, a kroz ples i pjesmu na pozornici te na okolnim štandovima izrađenim ukrasima, rukotvorinama i uporabnim predmetima, predstavili su se brojni umirovljenici iz domova za starije osobe s područja Zagreba

ZAGREB Obilježavajući Međunarodni dan starijih osoba, na Strossmajerovom trgu u Zagrebu u utorak je održan »16. gerontološki tulum« na kojem su brojni Zagrepčani treće životne dobi kroz kulturno-zabavni i rekreativni program pokazali svoje aktivnosti u domovima za starije osobe na području Zagreba.

z0110k15
Međunarodni dan starijih osoba / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Tradicionalni «Gerontološki tulum« organizirao je Grad Zagreb u suradnji sa Zakladom Zajednički put, a kroz ples i pjesmu na pozornici te na okolnim štandovima izrađenim ukrasima, rukotvorinama i uporabnim predmetima, predstavili su se brojni umirovljenici iz domova za starije osobe s područja Zagreba.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević uputila im je čestitku u povodu Međunardnog dana starijih osoba te zahvalu svima koji sudjeluju u skrbi za osobe treće životne dobi.

»U suvremenom, demokratskom i civiliziranom društvu nema suvišnih ljudi i u jednoj međugeneracijskoj solidarnosti moramo itekako pronaći prostora za svakog od nas, za ljude svih generacija. I treba reći da ne postoji ni jedna tema – od socijalne zaštite, zdravstva, kulture, obrazovanja – koja se ne bi ticala baš svake generacije. To naši umirovljenici danas jako dobro svjedoče i ja ima od srca čestitam«, rekla je.

Poručila im je da će u Gradu Zagrebu i dalje imati dobrog i pouzdanog partnera za realizaciju svih svojih program. »Na vama je samo da predložite, a na nama je da uz logistiku i financijsku potporu omogućimo vaš daljni rad«, dodala je.

Izrazila je zadovoljstvo šarolikošću, kreativnošću i i radosti koju su osobe starije životne dobi pokazale na manifestaciji te istaknula da je Grad Zagreb nedavno u Danskoj dobio posebno priznanje vezano uz programe aktivnog i zdravog starenja.

Državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa također je izrazila zadovoljstvo energijom i kreativnošću kojom su umirovljenici pokazali »da starenje može biti ispunjeno različitim aktivnostima koje upotpunjuju svakodnevicu i čine ju kvalitetnijom«.

»Naši su stariji sugrađani tijekom života i radnog vijeka participirali u stvaranju društvenog bogatstva, pa u starosti s pravom očekuju da imaju pristup tim bogatstvima, kako bi zadovoljili svoje potrebe, a na svima nama je da im to i osiguramo«, rekla je.

Izaslanica predsjednice Republike, savjetnica za društvene djelatnosti i mlade, Renata Margaretić Urlić poručila je sudionicima »tuluma» da je »zlatna dob koju proživljavaju i koju nam pokazuju svojom energijom i veseljem nešto čemu trebamo dati veliku podršku i naše vrijeme«.

Ovogodišnji »Gerontološki tulum« dio je trodnevnog stručnog skupa, interdisciplinarne konferencije »Živjeti starost – izazov za pojedinca, obitelj i društvo«, na kojoj će domaći i inozemni stručnjaci predstaviti svoje radove o društvenom i osobnom planiranju starenja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu