Gradonačelnik na čelu Povorke ponosa

Gay pride u Splitu prošao bez izgreda; Baldasar: Splićani su normalni ljudi

Mario Matana

U trećoj splitskoj Povorci ponosa, kojoj se na čelo stavio splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, nasljednik Željka Keruma, bilo je dvije-tri stotine osoba u povorci, a protivnici LGBT zajednice očigledno su se odazvali pozivima na akciju »Prazan grad«



SPLIT Treća sreća! Split Pride 2013. je do sada najbolja »Povorka ponosa« organizirana u Splitu – nije bilo nikakvih nereda ili izgreda, dobacivanja, nije bilo niti u daljini okupljenih nezadovoljnih i mrkih tipova.


Čak su i građani, zapravo mahom turisti, bili relativno blizu cijelog eventa. A povrh svega povorku je predvodio splitski gradonačelnik! Ukupno je bilo nekih dvije-tri stotine osoba u povorci, no od tog broja bi trebalo oduzeti jedno stotinjak akreditiranih predstavnika medija, policajaca u civilu, političara…, dakle osoba koje su tu više-manje poslom.


Novoizabrani splitski gradonačelnik Ivo Baldasar nedvojbeno se svrstao uz organizatore Pridea, za razliku od stranačkog kolege i ministra uprave Aresena Bauka koji je, makar podržavajući Pride, ostao iskren i kazao ono što najvjerojatnije većina građana misli.


Koordinatorica lezbijske udruge Kontra Sanja Juras, jedna od organizatorica Pridea, ipak nije bila najsretnija jer još uvijek dolazi do »diskriminacije i segregacije« pa se stoga i ovogodišnja povorka održava pod sloganom »Potpuna ravnopravnost«.   

U samo dvije godine u Splitu se dogodio pozitivan mentalni pomak. Prvi Pride je naime okončan doslovno u krvi, na dnu Marmontove, tj. na početku Rive. Obračun je počeo i ranije, tako da se ta povorka nije niti održala. Bilo je dosta povika te godine na policiju pa je za idući Pride, održan prošle godine, preventivno »ispražnjen« sami centar grada.


Točnije, postavljene su barikade toliko daleko od predviđene rute kretanja, zajedno s (pre)jakim snagama MUP-a koje su osiguravale prepreke, pa je skup prolazio pustim gradom u otužnoj atmosferi, koliko god se trudili organizatori trubiti u svirke i mahati duginom zastavama. 



Ravnoteža


E pa ove godine je, čini se, donekle postignuta ta ravnoteža između sigurnosti članova povorke i pružanja šanse da njihove riječi čuju i osobe van LGBT zajednice. Mora se napomenuti da određene zasluge u tome imaju i oni najzagriženiji protivnici ovakve vrste prosvjeda.


Već su prošle godine naime pozvali na ignoriranje Split Pridea, što je zapravo najbolja opcija kada se ne možete suzdržati verbalnih, odnosno fizičkih napada: pozvali su sve na akciju »Prazan grad«, da se svi kojima ne odgovara ovakva vrsta defilea maknu iz Splita taj dan i na taj način ostave pust grad za sudionike povorke, što je prilično poštena i apsolutno legitimna »trgovina«, odnosno svojevrsni mirni oblik prosvjeda skupine suprotnog stava.


Vjerojatno se dosta rigidnijih odazvalo tom pozivu (sigurno im je u odluci pomogla i činjenica da je za nerede na prvom Prideu izrečeno podosta presuda na prekršajnim i kaznenim sudovima) tako da je u subotu po gradu bilo i osjetno manje policije, specijalaca i temeljnih »plavaca« jer nije bilo neke realne opasnosti. Još koja godina dakle i Split će postati Rio! Ili barem Berlin… 


   Kroz grad je povorka prošla mirno, čak su na nekim mjestima iz kafića dobili i pljesak podrške, a na Rivi je održan program na kojem je najveća »zvijezda« bez sumnje bio novi gradonačelnik Splita Ivo Baldasar. Bio je prilično kratak (već je ranije davao izjave medijima), s gradske bine je poslao poruku jednakosti svih ljudi.   

Jednom pogriješili


– Pozdrav svim ljudima, ljudska prava su za sve jednaka i ne mogu se negirati kao i što je LGBT zajednica dio ljudske zajednice. Split je jednom pogriješio, ali vidite da su i Splićani normalni ljudi, ono normalni u navodnike…« – pomalo šeretski, dijelom se ispričavajući za napad prije dvije godine, kazao je okupljenima Baldasar i pobrao aplauz. Ranije je bio još jezgrovitiji, na okupljanju povorke u Đardinu konstatirao je kako su prava jednaka za sve ljude jer inače je u pitanju »početak rasizma, a onda smo na korak do konc logora«. Najavio je i pronalazak odgovarajućih gradskih prostora za LGBT udruge, no bojimo se da trenutno ima i žurnijih problema u Banovini. 


   Međutim, ministar Arsen Bauk ne dijeli Baldasarovo oduševljenje. Dao je podršku nastojanjima pripadnika LGBT zajednice, bio je uostalom na ovom i prošlom Prideu, ali je napomenuo da ne podržava sve njihove zahtjeve. Najavio je i zakon (zakone?) koji bi tek trebali ići u raspravu i s kojima bi se regulirala prava i obveze istospolnih zajednica. 


   Sanju Juras upravo smeta donošenje posebnih zakona, jer smatra da su dovoljni postojeći zakoni o obitelji. »S pravima ne smije biti kompromisa. Naše obitelji jesu obitelji i zato tražimo potpunu ravnopravnost s pravima heteroseksualnih obitelji« – kazala je Juras, koja iduće godine neće biti organizator splitskog Pridea, jer organizaciju preuzima Rišpet, splitska udruga za promicanje prava osoba LGBT orijentacije. U povorci je inače sudjelovao i splitski dogradonačelnik Goran Kovačević iz HNS-a, ali i njegova stranačka kolegica i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.