Debatirati ili ne debatirati?

GRABAR-KITAROVIĆ ODGOVORILA NA PROZIVKE Optužila je protukandidate da ne poštuju Hrvate, a otkrila je i uvjet za sučeljavanje

P. N.

Foto Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto Miranda Cikotic/PIXSELL

Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je na optužbe da izbjegava sučeljavanje, poručivši drugim predsjedničkim kandidatima da prvo uobliče što nude u ‘pristojan dokument’



“Sučeljavanje? Pokažite onaj minimum poštovanja prema našim ljudima, recite što im nudite, kako vidite budućnost ovog naroda i ove države, uobličite to u pristojan dokument te sučelimo programe”, napisala je na Twitteru aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te tako odgovorila na prozivke da izbjegava debatu nakon što je odbila izborno sučeljavanje RTL-a, prenosi portal Net.hr.


Ubrzo nakon toga, u novom tvitu dodala je još jedan ‘uvjet za sučeljavanje’ uz emotikon smješka: “I ne izvlačite se na ovlasti”.


Milanović: Ovo je prva predsjednica koja to eskivira


Reakcija Predsjednice dolazi nakon što je predsjednički kandidat Zoran Milanović izjavio kako se u zadnjih 20 godina nije ni jednom dogodilo da u prvom krugu predsjedničkih izbora nema opće debate u kojoj sudjeluju svi kandidati, uključujući i aktualnog predsjednika. “Ovo je prva predsjednica koja to eskivira”, dodao je.


Milanović je objasnio zašto ne želi doći na sučeljavanje bez Grabar-Kitarović, rekavši kako debata bez aktualnog predsjedničkog kandidata u hrvatskom izbornom sustavu nema smisla. Predizborne ankete pokazuju neki omjer i logično bi bilo da se sučeli četvero kandidata koji najviše teže, ali predsjednica to izbjegava, a televizija tolerira, istaknuo je Milanović.


 

Kolakušić poziva ostale da ne budu ‘kukavice’




Bez predsjednice Grabar-Kitarović, osim Milanovića, u sučeljavanju ne želi sudjelovati ni predsjednički kandidat Miroslav Škoro. Prije nekoliko dana Mislav Kolakušić se na Facebooku obrušio na ostale kandidate, pozvavši ih da ne budu “kukavice” i da pristanu na debatu, prenosi Net.hr.


Ipak, neovisno o pritisku medija i televizijskih kuća, sve je izglednije kako do predsjedničke debate na ovim izborima, barem u prvom krugu, uopće neće doći.


Jedino što će hrvatski građani vjerojatno imati priliku pogledati je javno predstavljanje predsjedničkih kandidata 17. prosinca na HRT-u, ali onih koji prema anketama nemaju previše šanse da uđu u drugi krug.


Tek 2. siječnja će se organizirati novo sučeljavanje dvoje kandidata s najviše prikupljenih glasova koji se budu izborili za drugi krug,