Akcija na trgu

Frljićevi studenti ispisivat će antifašističku poeziju na bivšem Trgu maršala Tita

Jasmin Klarić

Akcija se izvodi s ciljem afirmacije kulture sjećanja u kontekstu galopirajućeg historijskog revizionizma i fašizacije hrvatskog društva, kažu organizatori



ZAGREB – Usred kontroverzi o imenima ploča i trgova, svoj doprinos javnoj raspravi dat će i čuveni hrvatski redatelj Oliver Frljić, odnosni polaznici radionice “Time is out of joint” koji su pod njegovim mentorstvom.


Naime, Frljićevi studenti će u petak na Trgu Republike Hrvatske (donedavno Trg maršala Tita) ispisivati antifašističku poeziju.


»Akcija se izvodi s ciljem afirmacije kulture sjećanja u kontekstu galopirajućeg historijskog revizionizma i fašizacije hrvatskog društva. Također, akcija, između ostalog, upozorava na problem službene historiografije, koja svaki aspekt prethodne državne zajednice prikazuje isključivo u negativnom svjetlu, te temeljito proveden proces čišćenja nastavnih programa i kolektivnog sjećanja od svih književnika koji u novom političkom kontekstu imaju ‘problematične’ ideološke pozicije ili nacionalnu pripadnost«, kaže se u pozivu na performans koji se događa u ogranizaciji Ganz novog festivala Kulture promjene Studentskog centra.




Akcija je, vele, inspirirana pjesmom Branka Miljkovića, »Poeziju će svi pisati«, a ispisivanje poezije uključit će »Pjesmu samom sebi« Ivana Gorana Kovačića, »Napred!«, Ljubice Ivošević Dimitrove, »Pjesmu mrtvih proletera« Branka Ćopića i »Oči« Ace Šopova.