Odšteta za kornatsku tragediju

Frano Lučić o presudi: “I dalje sam tužan, ne osjećam se dobro. Želim svoj život nazad”

Portal Novilist.hr

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Novac će mi samo pomoći da si olakšam svakodnevicu, no jel zaista to može biti dostatna zamjena, upitao se Lučić



RIJEKA Bez obzira na presudu ne osjećam se dobro. I dalje sam tužan, izjavio je za Jutarnji list jedini preživjeli vatrogasac u kornatskoj tragediji, Frane Lučić, koji je danas nepravomoćno dobio presudu, kojom mu država i Grad Šibenik moraju isplatiti 1,75 milijuna kuna odštete.


– Želim ponovno svoj život nazad. Želim živjeti kao svi moji vršnjaci. Novac će mi samo pomoći da si olakšam svakodnevicu, no jel zaista to može biti dostatna zamjena, upitao se Lučić, javlja Jutarnji.


Lučićev odvjetnik Šime Savić relativno je zadovoljan presudom, no kaže da je žalosno to što je suđenje trajalo toliko dugo.




– Žalosno je da se sve otegnulo na deset godina, rekao je Savić za Jutarnji.


Lučićev odvjetnik kaže kako će razmisliti o žalbi.


Dvanaest godina od tragedije


Tišnjanski vatrogasac Frane Lučić spor je dobio nakon više od dvanaest godina od tragedije u kojoj je tijekom rutinske intervencije gašenja požara na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, dok je on preživio, ali s višestrukim ozljedama.


Sutkinja Ida Vrančić nepravomoćnom je presudom naložila Republici Hrvatskoj i gradu Šibeniku da Lučiću solidarno isplate 1,750 milijun kuna s pripadajućim kamatama.


Postane li presuda pravomoćna tuženici će Lučiću morati isplatiti i nešto manje od 570 tisuća kuna s kamatama za tuđu pomoć te mu ubuduće mjesečno za pomoć plaćati 4500 kuna. Sud je također presudio da su država i grad Lučiću dužni isplatiti i nešto više od 383 tisuće kuna s osnove izgubljene zarade.


Ponovljeno suđenje


Osim toga, morat će mu nadoknaditi oko 200 tisuća kuna i kamate kamate za troškove vitamina, poboljšane prehrane i medicinskih preparata i u buduće mu plaćati mjesečnu rentu za te troškove u od 1500 kuna.


Kad se zbroje sve te stavke i pridodaju kamate ukupan iznos koji država i grad Šibenik trebaju isplatiti Lučiću penje se na više milijuna kuna.


Riječ je o ponovljenom suđenju s obzirom da je ranija presuda od 8. srpnja 2015. kojom je odbijen Lučićev tužbeni zahtjev ukinuta u veljači 2018. rješenjem zagrebačkog Županijskog suda te je predmet vraćen sudu prvog stupnja na ponovno suđenje. Lučić istodobno pred šibenskim sudom vodi spor za naknadu štete protiv općine Tisno i lokalnog DVD-a.