Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. veljače 2020.
Borba protiv nasilja nad ženama

Forum žena SDP-a: Dalek je još put do učinkovite primjene Istanbulske konvencije, evo zašto

Ilustracija Foto Zadarski list
Ilustracija Foto Zadarski list
Autor:
Objavljeno: 20. rujan 2019. u 14:37 2019-09-20T14:37:56+02:00

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske ukazuje na visoku stopu rodno utemeljenog nasilja u Hrvatskoj, povećanje stope femicida te raširenost seksualnog nasilja. 

Sve navedeno je u proteklih godinu dana bilo predmetom rada i javnog istupanja SDFŽ-a. 

Od ratifikacije Istanbulske konvencije prošlo je više od godinu i pol dana, a tek sada možemo očekivati najavljene prve, nužne i hitne promjene kaznenog zakonodavstva koje regulira područje nasilja nad ženama. 

Pozdravljamo najavljene izmjene u vidu pooštravanja kazni za počinitelje i redefiniranje kvalifikacija kaznenih djela nasilja, no upozoravamo da je u pogledu učinkovite primjene Konvencije još preostalo niz obveza – od ekonomskog i stambenog osnaživanja žrtava do učinkovite reforme pravosuđa i postupanja sudova u ovim postupcima.

Nedovoljan broj skloništa za žene žrtve nasilja i kadrovska neekipiranost službi koje skrbe i pomažu žrtvama, neriješena su pitanja koja zahtijevaju žurno rješavanje.

Također, provedba kvalitetnih programa za edukaciju mladih kroz kurikulume namijenjene obrazovanju za nenasilje neophodan su alat za prevenciju nasilja u društvu, dok osmišljene javne kampanje za borbu protiv seksizma i rodnih stereotipa, kao uzročnika počinjenja nasilja, još uvijek ne postoje.

Za smanjenje stope nasilja nad ženama u Hrvatskoj potrebna je posvećenost ovoj problematici, proaktivan, a ne reaktivan pristup, sinergijsko djelovanje svih obnašatelja vlasti te izdvajanje proračunskih sredstava za implementaciju Istanbulske konvencije.

Rodno utemeljeno nasilje težak je i sveprisutan problem koji se neće suzbiti reakcijama vlasti koje nastupaju u dugim vremenskim intervalima i tek nakon snažnog pritiska javnosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.