Borba protiv nasilja nad ženama

Forum žena SDP-a: Dalek je još put do učinkovite primjene Istanbulske konvencije, evo zašto

Portal Novilist.hr

Ilustracija Foto Zadarski list

Ilustracija Foto Zadarski list



Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske ukazuje na visoku stopu rodno utemeljenog nasilja u Hrvatskoj, povećanje stope femicida te raširenost seksualnog nasilja. 


Sve navedeno je u proteklih godinu dana bilo predmetom rada i javnog istupanja SDFŽ-a. 


Od ratifikacije Istanbulske konvencije prošlo je više od godinu i pol dana, a tek sada možemo očekivati najavljene prve, nužne i hitne promjene kaznenog zakonodavstva koje regulira područje nasilja nad ženama. 




Pozdravljamo najavljene izmjene u vidu pooštravanja kazni za počinitelje i redefiniranje kvalifikacija kaznenih djela nasilja, no upozoravamo da je u pogledu učinkovite primjene Konvencije još preostalo niz obveza – od ekonomskog i stambenog osnaživanja žrtava do učinkovite reforme pravosuđa i postupanja sudova u ovim postupcima.


Nedovoljan broj skloništa za žene žrtve nasilja i kadrovska neekipiranost službi koje skrbe i pomažu žrtvama, neriješena su pitanja koja zahtijevaju žurno rješavanje.


Također, provedba kvalitetnih programa za edukaciju mladih kroz kurikulume namijenjene obrazovanju za nenasilje neophodan su alat za prevenciju nasilja u društvu, dok osmišljene javne kampanje za borbu protiv seksizma i rodnih stereotipa, kao uzročnika počinjenja nasilja, još uvijek ne postoje.


Za smanjenje stope nasilja nad ženama u Hrvatskoj potrebna je posvećenost ovoj problematici, proaktivan, a ne reaktivan pristup, sinergijsko djelovanje svih obnašatelja vlasti te izdvajanje proračunskih sredstava za implementaciju Istanbulske konvencije.


Rodno utemeljeno nasilje težak je i sveprisutan problem koji se neće suzbiti reakcijama vlasti koje nastupaju u dugim vremenskim intervalima i tek nakon snažnog pritiska javnosti.