Razgovor s istarskim županom

Europarlamentarac Valter Flego: ‘Liberalna grupacija prvi put kreira politiku EU i to je fantastično’

Tihana Tomičić

Kompletno društvo je zakazalo po pitanju migranata - Valter Flego

Kompletno društvo je zakazalo po pitanju migranata - Valter Flego

Od 2014. do kraja 2018. od 10 milijardi eura koje Hrvatska ima na raspolaganju, povukli smo tek 1,98 milijardi eura. Držim da je ključ bolje iskoristivosti u preciznijem targetiranju projekata te nužnoj depolitizaciji



Dugogodišnji istarski župan Valter Flego odnedavno je u ime IDS-a zastupnik Europskog parlamenta gdje je krenuo »udarnički«, sudjelujući u radu dvaju odbora i u klubu grupacije liberalnih stranaka pod nazivom Renew Europe. Član je Odbora za industriju, istraživanje i enegetiku, kao i Odbora za promet i turizam, te smo s njim razgovarali o radu Europskog parlamenta, ali i drugim aktualnim temama.


Počeli ste odrađivati mandat u Europskom parlamentu. Kako ocjenjujete sadašnji sastav parlamenta, kako vidite njegovo funkcioniranje u kontekstu odnosa snaga između glavnih grupacija, i naravno funkcioniranje ALDE grupe, čiji je IDS član?


– Kao zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu dio sam grupacije Renew Europe, treće po jačini političke grupacije u Parlamentu. To je prvi puta u povijesti EU-a da su liberali toliko jaki i to je fantastično! Borit ćemo se za otvorenu, tolerantnu, naprednu, prosperitetnu Europu i Hrvatsku te Istarsku i Primorsko-goransku županiju. Naša je Europska unija obrazovana i konkurentna, gospodarski snažna, očuvanog okoliša i pametnih modernih izvora energije. Renew Europe ima jedinstvenu priliku oblikovati europske politike, gurati svoju digitalnu agendu, obnoviti Europu i učiniti je jačom nego ikad. Upravo glasovi nas 108 zastupnika ključna su prevaga u donošenju odluka i izglasavanjima unutar Parlamenta. Imamo šansu preuzeti štafetu u vođenju progresivne europske politike. S druge strane, pučani i socijalisti itekako su izgubili na svojoj snazi i utjecaju te se brojka njihovih zastupnika smanjila za otprilike četrdesetak zastupnika u obje grupacije – S&D i EPP. Nemaju više dovoljno ruku za formiranje većine i jednostavno su primorani surađivati s nama.


Ekologija i zaštita okoliša




Koje su teme kojima se najviše planirate baviti?


– Kao punopravan član ITRE odbora naglasak ću staviti na razvoj novih industrija i inovativnih tehnologija te moderno obrazovanje. Spomenut ću program Horizon, najveći program Europske unije za istraživanje i inovacije, oko kojeg smo već pokrenuli suradnju s UNIRI – Sveučilištem u Rijeci, s ciljem kako osigurati da EU13 imaju snažan pristup i stvarne financijske koristi od tog instrumenta imajući u vidu naše puno niže apsorpcijske i administrativne kapacitete te ispodprosječne investicijske mogućnosti i inovacije. Također, zaštita okoliša i razvoj zelenih politika neizostavan su dio mog rada u Parlamentu.



To je najvažnija bitka stoljeća, bez ovoga nema budućnosti Europe ni svijeta. Značajan porast naše grupe u Parlamentu te porast Zelenih, s obzirom na to da smo jedini koji u središte svog djelovanja stavljaju zaštitu okoliša i održivi razvoj, pokazuje da su i građani itekako svjesni ove globalne prijetnje. Planet B nemamo, zato je cilj raditi na tome da Europa i države članice povećaju obveze minimalnog izdvajanja za klimatske promjene, da povećaju ulaganja u inovacije te stanu na kraj upotrebi fosilnih goriva. Ekologija i zaštita okoliša početak su i kraj cijele priče.


Sad kad gledate iz briselske perspektive, kako vidite efikasnost Hrvatske u korištenju EU fondova?


– Tako je, nemojmo zaboraviti važnost fondova za razvoj Hrvatske. Kohezijski su fondovi naša najbolja šansa da konačno ubacimo u veću brzinu. Nažalost, od 2014. do kraja 2018. od 10 milijardi eura koje Hrvatska ima na raspolaganju, povukli smo tek 1,98 milijardi eura i postavili se na predzadnje mjesto u EU po iskorištenosti EU fondova. Držim da je ključ bolje iskoristivosti EU fondova i u boljem odnosno preciznijem targetiranju projekata te nužnoj depolitizaciji, mora se znati gdje je mjesto politici, a gdje nije. Važno je da se sufinanciraju projekti koji su od iznimne važnosti, jer Hrvatskoj su potrebni veliki »game changer« projekti kao primjerice projekt nizinske pruge Rijeka – Karlovac.


HDZ-ova Dubravka Šuica ušla je u Europsku komisiju, i to na mjesto potpredsjednice. Vlada to predstavlja kao velik uspjeh – je li to realno?


– Gospođi Šuici najprije želim čestitati na ovoj bitnoj funkciji. Moja su očekivanja od nje velika, a s obzirom na funkciju potpredsjednice Komisije za demokraciju i demografiju, posla ima napretek. Hrvatska je, nažalost, među tri najlošije europske zemlje po pitanju iseljavanja, samo su Bugarska i Rumunjska iza nas. Naši su mladi prisiljeni odlaziti u inozemstvo u potrazi za poslom i to je najveći problem. Zato od gospođe Šuice očekujem prije svega posvećenost mladima, očekujem da svaka mlada osoba u Hrvatskoj osjeti na vlastitoj koži njezin rad. Jer Europa kakvu ja vidim, kakvu Renew Europe vidi, to je obnovljena Europa u kojoj mladi itekako pronalaze radna mjesta. Probleme najprije moramo rješavati doma, zato očekujem momentalno prianjanje poslu i konkretne poteze kako bi se najprije popravila demografska slika Hrvatske.


Loša migrantska politika


Koje su od tema kojima se vi planirate baviti najvažnije za Istru i Rijeku?


– Važnost dodatnih ulaganja u prometnu infrastrukturu Istre i PGŽ-a, glavni su razlog zašto sam član Odbora za transport i turizam. Upravo će zato moji prvi potezi putem tog odbora biti borba za izgradnju druge cijevi tunela Učka, spoj na Matulje te povezivanje Istarskog ipsilona sa slovenskom mrežom autocesta. Budućnost Rijeke je u kvalitetnom prometnom povezivanju i razvoju zastarjele željezničke infrastrukture. Držim da je prvi korak u tome, priključenje Luke Rijeka na koridor Baltik – Jadran, kako bismo riječkoj luci, koja je trenutačno u nepovoljnom položaju, osigurali jednak status kao ostalim sjevernojadranskim lukama i time osigurali osnovne preduvjete za brži razvoj.



Kakav vam je zasad život u Strasbourgu, odnosno Bruxellesu, što je najzahtjevnije zasad u poslu u EP-u?– Dva i pol mjeseca sam službeno zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu i malo je reći da je to vrijeme proletjelo. A koliko mi se tek tempo života ubrzao. Najviše vremena provodim na sjednicama i sastancima s grupom i odborima te u svom uredu na 3. katu Parlamenta. Rad u novom uredu podsjeća me na studentske dane u Rijeci i učenje u sobi u studentskom domu. To je taj vrlo sličan modus operandi, nema micanja s mjesta dok se posao ne obavi. Na posao dođete po mraku, s posla odete po mraku. Odvojenost od sinova i supruge mi najteže pada. Ono što me najviše veseli jest što imam priliku angažirati se u područjima koja smatram krucijalnima za Hrvatsku i Europu, baviti se sadašnjošću i budućnošću, nipošto prošlošću ni ideološkim prepucavanjima.


U sljedeće dvije godine očekujemo prijedlog revizije transeuropske prometne mreže i osobno ću inzistirati na priključenju Luke Rijeka. Priključenje otvara mogućnosti povlačenja dodatnih sredstava iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), koja možemo koristiti za modernizaciju i bolje prometno povezivanje Rijeke s Hrvatskom i Europom. To će biti i tema mog prvog sastanka s budućim europskim povjerenikom za promet. Luka Rijeka ima zaista ogroman potencijal, a realizacija tog potencijala mora biti zajednički cilj nas zastupnika u EP, Vlade i lokalne samouprave.


Jedno od glavnih pitanja moderne Europe jest pitanje migranata. Kakav je stav IDS-a i vas osobno, ali i ALDE grupe – kako riješiti problem migranata?


– Problem nisu migranti, problem je loša migrantska politika. Nejasna, neusklađena, nedefinirana i nedorečena politika prema migrantima. Drugi su problem krijumčari i njihovi kriminalni lanci. Svi zajedno smo zakazali, čitava Unija, države članice i kompletno društvo. EU mora imati najviši mogući nivo koordinacije u ophođenju s migrantima, jasnu strategiju i dakako humanitarnu potporu. Potrebna je zajednička EU politika azila! Jer za osobu koja iz svoje matične zemlje ulazi u drugu zemlju, ne može biti odgovorna samo zemlja u koju je ušao. Zbog toga i dolazi do podizanja ograda i eskalacije nasilja na granicama te zatvaranja luka i pristaništa na Sredozemlju. Moramo se založiti za humanost, za zaštitu dostojanstva svakog živog bića te čim prije uskladiti zajedničku politiku azila.


Brexit podijelio Britaniju


A kakva je vaša ocjena razvoja situacije oko Brexita, čini se da je Britanija u rasulu?


– Tu nema pobjednika, Brexit je situacija u kojoj svi gubimo. A situacija u koju je Velika Britanija samu sebe dovela poražavajuća je za cjelokupnu zemlju, za njihovu vladu i parlament, bivšeg i sadašnjeg premijera, srozava ugled Britanije u čitavom svijetu. A u konačnici ispaštaju građani, tko drugi. Novi premijer nema povjerenje među zastupnicima i rješava probleme na silu, ne želim ni pomišljati što će se dogoditi 31. listopada ne postigne li se do onda sporazum. Sjeverna Irska je na pragu recesije, korporacije se iz čitave Velike Britanije iseljavaju, u Škotskoj raste pokret za nezavisnost, sve je manje novih radnih mjesta. Brexit rapidno dijeli čitavu Veliku Britaniju i to je strahota za građane tog dijela Europe.



Što se može dalje poduzeti s Uljanikom, i smatrate li da je država svjesno digla ruke od Uljanika, za razliku od Trećeg maja?– Prije svega, iznimno mi je drago što je Vlada odlučila novim jamstvom od 150 milijuna kuna spasiti riječki 3. maj, tu odluku apsolutno pozdravljam i to je jedina ispravna odluka. S druge strane, žalosno je što za Istru ne vrijede kriteriji kao za ostatak Hrvatske. Vlada je svjesno digla ruke od Uljanika i namjerno ga gura u stečaj svim silama, a radnike i njihove obitelji šalje na ulicu. To je jedan od najtužnijih poteza ove Vlade koju ćemo još godinama i desetljećima pamtiti upravo po tome što je upropastila najveće pulsko, najveće istarsko poduzeće. Šansa za opstanak Uljanika koji nastavlja s gradnjom brodova postoji, ali potrebna je politička volja na svim razinama vlasti, a na onoj je nacionalnoj očito nema.


Recite realno: hoće li Istra imati problema zato što praktički ima vršitelja dužnosti na čelu Županije, otkako ste otišli u EP?


– Županija funkcionira bez ijednog kadrovskog problema ovih nekoliko mjeseci i uvjeravam vas da će tako biti i ubuduće. Onoga dana kad smo se unutar stranaka i koalicije dogovorili da ću ja biti nositelj liste za Europski parlament, sve je već bilo posloženo, dogovoreno i sigurno. Vođenje Istarske županije bio je moj najodgovorniji, najvažniji, najzahtjevniji i najbolji posao koji sam ikada radio i to nije nešto čime bih se kockao ni gdje bih riskirao. Kolega Fabrizio Radin sa suradnicima radi odličan posao i Županija je kao i uvijek dosad u dobrim rukama.


Hoće li IDS podržati Zorana Milanovića, i ako da, zašto?


– Hoće li IDS nekoga podržati i koga, odlučit ćemo vrlo brzo. Uskoro pokrećemo proceduru unutar stranke, a potom donosimo i zajedničku odluku. U svakom slučaju, Kolindu Grabar-Kitarović nećemo podržati, kao ni Miroslava Škoru, Mislava Kolakušića ili nekog trećeg političara bez vizije, programa i smisla. Podržat možemo jedino kandidatkinju, odnosno kandidata s kojim dijelimo zajedničke vrijednosti i politike. Čim dođe do dogovora, obavijestit ću vas hoće li to biti Milanović, netko drugi ili nitko.