Slovensko ministarstvo vanjskih poslova

Erjavec kaže da Juncker griješi i da provedba arbitraže nije političko nego pravno pitanje

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

»Ne radi se o političkom pitanju, kako bi to htio prikazati Juncker, nego o pitanju prava«, kazao je Erjavec u izjavi za Slovensku televiziju, reagirajući na Junckerove izjave u srijedu u Bruxellesu



LJUBLJANA Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u srijedu da je provedba arbitražne presude o granici s Hrvatskom pravno, a ne političko pitanje, kako to prikazuje predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, te da će Slovenija zbog neizvršavanja odluke uskoro tužiti Hrvatsku sudu EU-a u Luxembourgu.


»Ne radi se o političkom pitanju, kako bi to htio prikazati Juncker, nego o pitanju prava«, kazao je Erjavec u izjavi za Slovensku televiziju, reagirajući na Junckerove izjave u srijedu u Bruxellesu.


Govoreći o graničnom pitanju između Hrvatske i Slovenije, Juncker je u srijedu na konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem kazao da u tom sporu Komisija ne kaže da je u pravu jedna ili druga strana, nego da je tu »da pomogne«.




»Želimo pomoći u rješavanju toga i mislim da ćemo i moći to učiniti«, rekao je Juncker na konferenciji za novinare, nakon sastanka s Plenkovićem, koji je sudjelovao na radnom ručku s kolegijem povjerenika.


Hrvatski je premijer tom prilikom ponovio da nije realna opcija da Hrvatska prihvati arbitražnu presudu, te da je realno razgovarati kako postići dogovor koji bi bio međusobno prihvatljiv i Hrvatskoj i Sloveniji, pri čemu je podsjetio da je slovenskoj strani Hrvatska već predstavila određene zamisli o tome i da je to »odličan temelj za dogovor«.


Slovenska vlada više je puta u zadnje vrijeme ponovila da je s Hrvatskom moguć samo razgovor o provedbi arbitražne presude, a Erjavec je i danas, nezadovoljan »neutralnim« tonom Junckera od kojega Slovenija očekuje veći angažman na primjeni arbitražne odluke, najavio da će Slovenija zbog nepoštivanja arbitražne presude Hrvatsku tužiti sudu Europske unije.