Kontra Trumpu

EU traži da Jeruzalem bude i glavni grad Palestinaca

Hina

Jeruzalem, Foto: REUTERS

Jeruzalem, Foto: REUTERS

. Vjerujemo da se jedino realistično rješenje sukoba između Izraela i Palestinaca temelji na dvije države i to s Jeruzalemom kao glavnim gradom obje«, rekla je Mogherini na konferenciji za novinare



Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini založila se u četvrtak za jačanje diplomatskih napora Unije s Rusijom, SAD-om, Jordanom i drugima kako bi se osiguralo da Jeruzalem bude i glavni grad Palestinaca, nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao taj grad kao glavni grad Izraela.


Europska unija, članica Blistoistočnog kvarteta zajedno sa SAD-om, UN-om i Rusijom, vjeruje da ima dužnost reći svoje mišljenje kao najveći donator humanitarne pomoći za Palestice i glavni trgovinski partner Izraela.


»Europska unija ima jasnu i jedinstvenu poziciju. Vjerujemo da se jedino realistično rješenje sukoba između Izraela i Palestinaca temelji na dvije države i to s Jeruzalemom kao glavnim gradom obje«, rekla je Mogherini na konferenciji za novinare.




Dodala je da će se u petak sastati s jordanskim ministrom vanjskih poslova, a da će zajedno sa šefovima diplomacija EU-a u ponedjeljak razgovarati o Jeruzalemu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.


»Nastavit ćemo raditi s Bliskoistočnim kvartetom, moguće u proširenom formatu«, rekla je Mogherini, navodeći Jordan, Egipat, Saudijsku Arabiju te Norvešku. »Uvjereni smo da je uloga Sjedinjenih Država .. ključna«, naglasila je Mogherini.


Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela i rekao kako će početi proces preseljenja američkog veleposlanstva u taj grad, unatoč upozorenjima saveznika da bi taj potez mogao izazvati napetosti na Bliskom istoku.


Mogherini je također rekla da je svih 28 čelnika vlada EU-a ujedinjeno u stajalištu oko Jeruzalema te traže rješenje koje bi uključilo palestinsku državu na teritoriju koji je Izrael osvojio u ratu 1867. Međutim, neke političke razlike unutar bloka smanjile su Unijim utjecaj.


Prepreke za EU uključuju lepezu različitih stajališta koja idu od njemačke snažne potpore Izraelu do švedske odluke iz 2014. da službeno prizna državu Palestinu.