Pogoršanje trgovinskih odnosa

EU prijeti Washingtonu odmazdom nakon carinskih sankcija

Hina

Cecilia Malmstroem / Reuters

Cecilia Malmstroem / Reuters

Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem, koja žali zbog te odluke, u petak je ocijenila da EU ne preostaje ništa drugo nego odgovoriti. WTO bi sljedeće godine trebao dozvoliti EU da odredi carinske sankcije Sjedinjenim Državama, optuženima za subvencioniranje Boeinga



BRUXELLES Sjedinjene Države su u petak odredile carine na europske proizvode što je razbjesnilo Bruxelles koji obećava uzvratiti prvom prilikom, uz perspektivu pogoršanja transatlantskih trgovinskih odnosa. 


To povišenje američkih carina na europske proizvode u vrijednosti 7,5 milijardi dolara stupilo je na snagu minutu nakon ponoći u petak, četiri dana nakon definitivnog zelenog svjetla Svjetske trgovinske organizacije u Washingtonu da uvede sankcije EU kao odgovor na subvencije Airbusu.


Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem, koja žali zbog te odluke, u petak je ocijenila da EU ne preostaje ništa drugo nego odgovoriti.




WTO bi sljedeće godine trebao dozvoliti EU da odredi carinske sankcije Sjedinjenim Državama, optuženima za subvencioniranje Boeinga.


“Uzajamno uvođenje carinskih sankcija dugoročno nikome nije u interesu”, ocijenila je Malmstroem. 


“To će štetiti zrakoplovnoj industriji u Sjedinjenim Državama i EU i dovesti do kolateralnih šteta u brojnim drugim sektorima koji su već zahvaćeni sadašnjim trgovinskim napetostima”, dodala je.


Nova ofenziva američkog predsjednika Donalda Trumpa događa se dok Washington sve dublje zapada u trgovinski rat s Kinom, što bi moglo destabilizirati svjetsku trgovinu.