Obilježen Titov rođendan

Dva svijeta na proslavi Dana mladosti u Kumrovcu: Alarmantni govori s bine i dobra zabava uz pivo i ćevape

Danko Radaljac

foto D. Lovrović

foto D. Lovrović

S bine su govornici često spominjali rastuću prijetnju novog fašizma, pozivali na oprez i spremnost i pojašnjavali kako fašizam nije umro prije 72 godine, s krajem Drugog svjetskog rata. Što je definitivno točno, jer pojedini fašistički režimi postojali su i nakon 1945. godine



Dva svijeta kao da su bila u Kumrovcu, gdje se obilježavao 125. rođendan Josipa Broza Tita, jer s jedne strane su bili gotovo alarmantni govori sa službene bine, a s druge strane se većina posjetitelja dobro i ležerno zabavljala uz pivo, ćevape, kotlovinu i brojne slastice.


S bine su govornici često spominjali rastuću prijetnju novog fašizma, pozivali na oprez i spremnost i pojašnjavali kako fašizam nije umro prije 72 godine, s krajem Drugog svjetskog rata. Što je definitivno točno, jer pojedini fašistički režimi postojali su i nakon 1945. godine.


– Zabrinjava me što Hrvatskom marširaju crnokošuljaši i oni koji pozivaju na ubijanje dok vlast to ignorira i govori da je demokratsko pravo i sloboda da svatko izražava svoje stavove, kazao je tako Jovan Vejnović, predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito. Na kraju je pozdravio okupljene sa smrt fašizmu, »ali ovom sanašnjem, ne onom otprije«.





Još je angažiraniji bio govor predsjednika Saveza antifašističkih boraca Franje Habulina, koji je ustvrdio da »živimo u vremenu revizije prošlosti i iznošenja laži bez ikakvih sankcija«.


– Ako se nećemo suprotstaviti, oni koji lažu će prevladati. Ne smije se prihvatiti teza »dosta je i partizana i ustaša«, sve dok se stvari jednom zauvijek ne postave na svoje mjesto, kazao je Habulin, domećući kako bi bilo loše da oni koji su izvojevali pobjedu u Drugom svjetskom ratu budu poraženi nakon 72 godine.


No, dok su se redali na trenutke i depresivni upozoravajući govori, više od šest tisuća posjetitelja ugodno se zabavljalo i družilo u prirodi i po brojnim štandovima s jelom i pićem.


Opširnije u tiskanom izdanju Novoga lista od nedjelje 28.5.2017.