Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Europska komisija

Dubravka Šuica postaje potpredsjednica Komisije za demokraciju i demografiju. Plenković: To je priznanje hrvatskoj snazi

foto: PIXSELL/Patrik Macek
foto: PIXSELL/Patrik Macek
Autor:
Objavljeno: 10. rujan 2019. u 13:47 2019-09-10T13:47:30+02:00

Šuica je obnašala dužnost zastupnice u Hrvatskom saboru u tri mandata od 2001. do 2011. Od 2004. je pet puta uzastopno izabrana za potpredsjednicu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.

BRUXELLES - Hrvatska kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije Dubravka Šuica imenovana je za potpredsjednicu Komisije za demokraciju i demografiju, objavila je u utorak novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Hrvatska povjerenica Dubravka Šuica rođena je 20. svibnja 1957. u Dubrovniku gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je engleski i njemački jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, nakon čega je godinama bila profesorica u školi te ravnateljica "Gimnazije Dubrovnik".

Šuica je obnašala dužnost zastupnice u Hrvatskom saboru u tri mandata od 2001. do 2011. Od 2004. je pet puta uzastopno izabrana za potpredsjednicu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.

U listopadu 2012. izabrana je za potpredsjednicu zajednice žena EPP-a.

U travnju 2013. Šuica je izabrana za zastupnicu u Europskom parlamentu, a u svibnju 2014. je ponovno izabrana za europsku zastupnicu, a u svibnju ove godine po treći put. U EP-u je obnašala dužnosti potpredsjednice Odbora za vanjske poslove, Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom, a od lipnja ove godine je potpredsjednica Kluba Europske pučke stranke, najveće političke grupacije u europskoj skupštini.

Plenković: Šuičino imenovanje priznanje Hrvatskoj i njezinoj snazi

Premijer Andrej Plenković kazao je da je Dubravka Šuica, koja je imenovana za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju, dobila izrazio važan resor, u čemu on vidi i priznanje hrvatske snage u EU-u.

Hrvatska kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije Dubravka Šuica imenovana je za potpredsjednicu Komisije za demokraciju i demografiju, objavila je u utorak novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Šuica će biti jedna od petero potpredsjednika EK.

Plenković je na tiskovnoj konferenciji u Banskim dvorima nakon te objave rekao da se radi o izrazito značajnoj dužnosti.

"Bavit će se egzistencijalnim temama za niz država članica", kazao je premijer.

Naglasio je i kako je to potvrda snage Hrvatske i plod razgovora s predsjednicom EK Ursulom von der Leyen.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.