Ništa od jeftinijeg odvoza smeća

Država nema kud s biorazgradivim otpadom: Ministarstvo zaštite okoliša odustaje od sortiranja otpada!

Bojana Mrvoš Pavić

Država očigledno već dugo oklijeva komunalnim poduzećima u gradovima i općinama propisati primarnu selekciju otpada, jer sa tako prikupljenim, biorazgradivim otpadom nema kud



ZAGREB – Sudeći po izjavama koje stižu iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, hrvatski građani neće tako skoro dobiti priliku da sortiraju svoj kućni otpad, kako bi onda plaćali samo odvoženje onoga što se reciklirati ne može.


Kako je, naime, na okruglom stolu o gospodarenju otpadom, u organizaciji Hrvatske udruge stručnjaka zaštite prirode i okoliša kazao Mario Obrdalj, pomoćnik ministra Mihaela Zmajlovića, Hrvatska najvjerojatnije neće ispuniti cilj, zadan nam u predpristupnim ugovorima s EU-om, još uz omogućeno nam prijelazno razdoblje, da do kraja ove godine udio biorazgradivog otpada u ukupnom komunalnom otpadu smanji za 25 posto u odnosu na 1997. godinu.


Svaki stanovnik Hrvatske, u prosjeku, godišnje baci 370 kilograma otpada, znači dnevno oko kilograma, a udio biorazgradivog otpada (zeleni otpad, kuhinjski otpad, papir, drvo itd) u našem ukupnom komunalnom otpadu doseže čak 70 posto. Očgledno je da u narednih devet mjeseci cilj nećemo ispuniti, dok Ministarstvo dvoji i u učinkovitost primarne selekcije otpada na tzv. »zelenim otocima«.




Podsjetimo, već se dugo čeka novi Zakon o otpadu koji bi, između ostalog, mogao dati smjernice za primarnu selekciju otpada, no kako je jučer kazao Obrdalj, »ako primarne selekcije bude, vrlo brzo će se postaviti i pitanje što sa tako prikupljenim otpadom, koji treba biti oporabljen«. Drugim riječima, država očigledno već dugo oklijeva komunalnim poduzećima u gradovima i općinama propisati primarnu selekciju otpada, jer sa tako prikupljenim, biorazgradivim otpadom nema kud! Kako je potvrdio i Obrdalj, različite mjere, pa tako i primarna selekcija otpada, mogu dovesti do smanjenja biorazgradivog otpada u komunalnom otpadu, no to onda podrazumijeva i korištenje prikupljenog otpada. Hrvatska kapaciteta za to nema, odnosno nema dovoljno, zbog čega se odvoz otpada više možda neće naplaćivati po četvornom metru stana, kao sada, ali se neće otići ni puno dalje u poticanju građana da otpad selektiraju.


Zagreb, primjerice, najavljuje plaćanje po volumenu kanti i broju pražnjenja tih kanti, što nije aposlutno nikakva motivacija za selektiranje.


Kako je jučer naglasio Tomislav Ćurko, predsjednik grupacije koja okuplja komunalna društva gradova i općina, Hrvatska je na promjene spremna onoliko koliko su za to spremni »komunalci«. Do sada su pokazali da nisu, jer ih čak 40 posto ne provodi postojeći Zakon o otpadu, koji već kaže da se odvoz otpada smije obračunavati samo po volumenu bačenog smeća, po masi ili po broju članova kućanstava, a ne i po kvadraturi stana.