Akcija spašavanja

Drama na moru: HGSS spasio ribara koji je na koči kod Jabuke doživio srčani udar

P. N.

Foto Facebook / HGSS

Foto Facebook / HGSS



HGSS je objavio da su spasili ribara koji je doživio srčani udar na ribarskoj koči u blizini Jabuke. Pomagao im je i helikopter HRZ-a. 


– Helikopter HRZ-a i ekipa letača spašavatelja  HGSS-a s pomoću užeta je u lebdeći helikopter podigla unesrećenog ribara i na putu je prema helidromu Firule u Splitu – objavio je HGSS. 


Kako piše Slobodna Dalmacija, 17 nautičkih milja sjeverozapadno od otoka Jabuke (100 kilometara od Splita i 70 kilometar od Visa) s koče “Kordika dva” u utorak nešto iza 18 sati poslan je poziv u pomoć zbog sumnji da je jedan od članova posade imao srčani udar.




Iz Splita je helikopterom HRZ-a u akciju spašavanja krenula šesteročlana ekipa HGSS-a koju je vodio Srđan Vrsalović. Dolaskom do broda iz helikoptera su sajlom na koču spustili jednog pripadnika HGSS-a i nosila, a zatim napravili krug iznad broda te se vratili kako bi podigli unesrećenog A.B. (48) koji je stavljen u nosila.


Akcija je bila izrazito teška zbog otpuhivanja broda snažnim rotorom helikoptera koji je sat vremena bio nad njim. HGSS je imao u pripravnosti AED (mobilni defibrilator) pa je ribar bio na kisiku cijelo vrijeme.


Ovo je bila jedinstvena akcija HGSS-a i HRZ-a (do sada nikad nisu radili evakuaciju s manjeg plovila), doznaje Slobodna Dalmacija od Frane Bebića iz HGSS Split.