Reakcija na nagradu

Documenta: “Nagrada Ivani Petrović promašaj HND-a”

Boris Pavelić

„Documenta“ tvrdi kako Ivana Petrović u svojim izvještajima sa suđenja „gledateljima nikada nije pružila analitičko i objektivno sagledavanje činjenica“



ZAGREB Centar za suočavanje s prošlošću Documenta, nevladina organizacija koja prati suđenja za ratne zločine, jučerašnju godišnju nagradu Hrvatskoga novinarskog društva (HND) novinarki Nove TV Ivani Petrović ocijenila je „promašajem HND-a“, „obezvređivanjem nagrade“ te „uvredom mnogobrojnim profesionalnim novinarima“.


Na tradicionalnoj dodjeli godišnjih nagrada HND-a u povodu Dana slobode medija, Ivana Petrović odlikovana je nagradom Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo za izvještavanje s izricanja pravomoćne presude šestorici vojnih i civilnih dužnosnika Herceg-Bosne pred Haškim sudom, 29. studenoga prošle godine. U obrazloženju nagrade navodi se kako je Petrović iz Haaga izvještavala „analitički i besprijekorno“, te da je ekskluzivno objavila kako je osuđenik Slobodan Praljak „umro u sudnici, a ne u bolnici“.


„Documenta“ je međutim sinoć priopćila kako Ivana Petrović u svojim izvještajima sa suđenja „gledateljima nikada nije pružila analitičko i objektivno sagledavanje činjenica“.




„U njezinim izvještajima potpuno su izostali iskazi žrtava tijekom dugogodišnjeg suđenja, opis njihova stradanja, dokumentarne snimke kojima se to stradanje ilustrira i dokazi koji potkrepljuju njihovo svjedočenje“, podsjeća Documenta.


Izvještavajući s izricanja pravomoćne presude, novinarka nije intervjuirala nijednu žrtvu, premda je na tom događaju bilo mnogo logoraša i žrtava iz Mostara i drugih dijelova BiH. „Za profesionalnog novinara to je sasvim nedopustiv propust; a ako se ne radi o propustu, riječ je o propagandistu, a ne o novinaru“, tvrde u Documenti, pa zaključuju kako „novinski izvještaji sa suđenja koji a priori negiraju argumente tužiteljstva, iskaze žrtava i sudskih stručnjaka, te prenose isključivo argumente obrane, profesionalno su manjkavi, a u slučaju ovakvih suđenja i društveno štetni“.


Da argumentira svoje tvrdnje, Documenta navodi i posljednju rečenicu nagrađenog izvještaja Ivane Petrović, koja je kazala:“… ako to tako nastavi, tko će nam čuvati ovaj uski dio granice od Splita do Prevlake? Prema ovoj presudi, vjerojatno mudžahedini povratnici iz Sirije.” „Novinari koji tako izvještavaju svoje medijske kuće dovode na rub onoga što Kazneni zakon zove javnim poticanjem na nasilje i mržnju“, upozoravaju u Documenti.


Zamolili smo reakciju HND-a, iz kojega su najavili odgovor.