Zabijelilo se

Dobar dio Hrvatske probudio se pod snježnim pokrivačem. Vakula najavljuje mećavu i zimu sve do petka

Hina

Prizor iz Zagreba / Patrik Macek PIXSELL

Prizor iz Zagreba / Patrik Macek PIXSELL



Veliki dio Hrvatske jutros se probudio pod snježnim pokrivačem. Najviše ga je do 7 ujutro palo u Lici – u Otočcu 25 centimetra, a na Plitvičkim jezerima 24. U Gospiću je snježni pokrivač debeo 15 centimetara.


U Daruvaru je dosad napadalo 19 centimetra, u Sisku 12, dok je u Zagrebu između 2 i 4 centimetra.


Snijeg i dalje pada, a DHMZ prognozira da će deblji snježni pokrivač nastati u Slavoniji i Lici. Na Jadranu promjenljivo oblačno, ponegdje uz malo kiše te snijega, ponajprije podno Velebita i u Zagori, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za utorak.  Vjetar umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim, podno Velebita mjestimice i orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka od -1 do 4, a na Jadranu od 3 do 7 stupnjeve Celzijusovih.




– Osim na daljnje nevolje zbog koronavirusa i potresa – do četvrtka se prilagodimo pravim zimskim uvjetima, zbog kojih će nekima u unutrašnjosti trebati ne samo metle i lopate, nego vrlo vjerojatno i ralice. Ponegdje će biti i mećave i vijavice! A kao i na Svjetski meteorološki dan – povremenog snijega bit će i mjestimice na Jadranu, gdje će bura i dalje biti često jaka, osobito na sjevernom dijelu i olujna, gdjegod na udare i orkanska. Stabilizacija atmosfere, barem privremena i samo u meteorološkom smislu, te slabljenje vjetra i zamjetniji porast temperature slijede od petka, navodi Zoran Vakula za HRT..