Vremenska prognoza

Do kraja tjedna bit će suho, ali bura neće dopuštati da bude previše ugodno

P. N.

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



Do petka će na Jadranu ponovno prevladavati sunčano, uglavnom u ponedjeljak uz još dosta oblaka, te uz često jaku buru, ponegdje s olujnim udarima do utorka ujutro, te mjestimice opet u četvrtak, osobito na sjevernom dijelu. I u većini kopnenog područja će biti sunčanog vremena, ali u ponedjeljak još pretežno oblačno, uglavnom u gorju i središnjoj Hrvatskoj uz mjestimičan slab snijeg, te često dugotrajnu maglu u utorak i srijedu. Za vikend se povećava vjerojatnost mjestimične kiše, te juga, jugozapadnjaka i zamjetnijeg porasta temperature, koja će do tada u većini krajeva biti oko prosječne za ovaj dio siječnja, na kopnu gdjekad vjerojatno i malo niža, posebice ujutro, najavljuje Zoran Vakula.


U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti umjereno oblačno i uglavnom suho. Vjetar većinom slab. Temperatura zraka uglavnom između -3 i 3 °C. Podjednaka će temperatura biti i u središnjoj Hrvatskoj, te većinom oblačno, tek ponegdje uz mogućnost slabih oborina. Vjetar većinom slab sjeveroistočni. U gorskim krajevima oblačno, mjestimice uz slabu susnježicu ili snijeg. Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano i vjetrovito. Puhat će jaka i olujna, podno Velebita na udare i orkanska bura, pri čemu će more biti valovito, ponegdje i jače valovito. Temperatura zraka u gorju od -4 do 2 °C, a uz obalu između 5 i 10 °C. U Dalmaciji barem djelomice sunčano i vjetrovito. Puhat će umjerena i jaka, mjestimice i olujna bura. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti od -1 do 2 °C, na moru između 6 i 8 °C. Najviša dnevna od 6 do 9 °C, uz obalu između 10 i 13 °C.


I na jugu Hrvatske većinom sunčano s umjerenom i jakom burom. Jutarnja temperatura od 4 do 7 °C, a najviša dnevna između 10 i 12 °C.”




Od utorka u kopnenom području uglavnom suho i djelomice sunčano, ujutro mjestimice s maglom, koja se ponegdje može i dulje zadržati, osobito u utorak i srijedu. Jutra hladna, a dnevna temperatura zraka oko prosjeka za doba godine. Na Jadranu idućih dana pretežno sunčano. Potkraj tjedna sa zapada naoblačenje s kišom. U utorak će bura oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, a u četvrtak će ponovo prolazno ojačati. U petak će zapuhati jugo.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.