Državno jamstvo

Do kraja godine radnici Đure Đakovića dobit će plaću za studeni, štrajka neće biti

Hina

Foto/Ivica Galović/PIXSELL

Foto/Ivica Galović/PIXSELL

»Danas smo došli do konsenzusa – svi akteri ovog procesa suglasni s time da ovim postupkom štitimo i branimo trgovačko društvo a ne samo, isključivo svako radno mjesto«, rekao je Horvat, objašnjavajući da će do informacije ima li u ovom trenutku viška radnika u Đuro Đaković grupi doći kvalitetnom analizom, koja mora biti dio programa restrukturiranja



ZAGREB – Radnici Đure Đakovića će do kraja godine dobiti plaću za studeni, a država je spremna dati državno jamstvo toj tvrtki za kredit u iznosu od oko 150 milijuna kuna, izjavio je u ponedjeljak ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat nakon sastanka u Banskim dvorima.


»Poruka radnicima je da će do kraja godine dobiti plaću za studeni.


Izvori za to su na neki način vezana sredstva Đure Đakovića unutar onih ugovora koja su danas aktualni i aktivni, a dio sredstava namaknut će se i avansnim uplatama po tim ugovorima«, kazao je Horvat nakon sastanka Uprave i sindikata Đure Đakovića s premijerom Andrejem Plenkovićem.




Horvat ističe da je kratkoročno odnosno srednjoročno rješenje kreditni aranžman, koji je država spremna pokriti državnim jamstvom, u iznosu od otprilike 150 milijuna kuna.


Time će se do 17. siječnja 2020. godine deblokirati poslovni računi onih društava unutar Đure Đakovića koji su u ovom trenutku u blokadi, rekao je Horvat, napominjući kako će se time osigurati i likvidnost za završetak postojećih i ugovorenih poslova, a u ovom trenutku su tri ugovora na snazi.Završetkom i isporukom robe po ta tri ugovora doći će se do dodatne likvidnosti od 128 milijuna kuna, koji će biti »dodatni kisik za opstojnost Đure Đakovića«, kazao je ministar gospodarstva.

Dodao je i kako se usporedo kreće u izradu plana restrukturiranja, za koji se mora dobiti suglasnost Europske komisije. »Za to će nam otprilike trebati četiri do šest mjeseci.


S ovim aranžmanima koji su danas na stolu, koje predlažemo, Đuro Đaković može živjeti sljedeći šest mjeseci«, poručio je Horvat.


Objašnjava da nakon toga slijedi temeljito restrukturiranje, revizija svih onih ugovora koji su sklopljeni i predmet su poslovne aktivnosti Đure Đakovića u 2020. i 2021. i prestanak poslovanja trgovačkih društava unutar Đure Đakovića na poslovima koji za to trgovačko društvo ne nose profit i dobit već stvaraju određeni gubitak.


»Danas smo došli do konsenzusa – svi akteri ovog procesa suglasni s time da ovim postupkom štitimo i branimo trgovačko društvo a ne samo, isključivo svako radno mjesto«, rekao je Horvat, objašnjavajući da će do informacije ima li u ovom trenutku viška radnika u Đuro Đaković grupi doći kvalitetnom analizom, koja mora biti dio programa restrukturiranja.


Kazao je i kako ga veseli da su i sindikati i uprava slavonskobrodske tvrtke te u Vladi svjesni činjenice da će, ako se do takvog zaključka dođe, određeni broj radnika iz Đure Đakovića morati preseliti ili u neka druga trgovačka društva ili se drugačije zbrinuti.


Horvat je rekao i kako tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila danas ima novu, mladu, ambicioznu upravu, iza koje stoji i sindikat.


Najavio je i kako će ovog i sljedećeg tjedna i Đuro Đaković d.d. kompletirati će svoju upravu. Ono što želim je da se, uz jednu mladost koja ima perspektivu, menadžment kompletira i s ljudima s iskustvom, kako bi donijeli na stol perspektivan model, i kratkoročan i dugoročan, unutar kojeg će se sklapati profitabilni poslovi i na poslovima zarađivati, kazao je Horvat.


Predsjednik štrajkačkog odbora, član Povjereništva i predsjednik branitelja Đuro Đaković Specijalnih vozila Ivan Barić današnji je sastanak ocijenio jako dobrim i pozitivnim.


»Mi vjerujemo u hrvatsku Vladu, vjerujemo u plan koji su ministar i premijer pred nama izložili«, rekao je.


Prijašnji pokazatelji su jasno rekli – ova Vlada je stabilizirala Petrokemiju, koja je danas stabilna i dobra tvrtka, i vjerujemo da ćemo po ovom planu mi kao radnici Đure Đakovića ostati na svojim radnim mjestima, kazao je.


Napominje kako Đuro Đaković Specijalna vozila imaju novu upravu te »namjeru resetirati tvrtku i od nje stvoriti pravu tvrtku, zajedno s trudom ministra i premijera«. Vjerujemo u našu budućnost, kaže Barić.


Vezano uz višak radnika, rekao je kako vjeruje da se to odnosi na već započeti proces oko Đuro Đaković Industrijskih rješenja, ali da to neće utjecati na cjelokupnu situaciju.


»Mi smo danas s cjelokupnim rješenjem zadovoljni i moramo biti zadovoljni jer drugog izbora nemamo«, rekao je, uz najavu da će premijer i ministar Horvat posjetiti Đuro Đaković grupu nakon Nove godine.


S obzirom na novonastale okolnosti, Barić kaže kako se nada da štrajka neće biti. »Kako su sada stvari posložene, nadam se, a možemo na neki način i odgovorno tvrditi da štrajka neće biti, ne bi ga trebalo biti«, rekao je.