Incident kod Donjeg Srba

Djeca imigranti imaju prostrijelne rane kroz lice. Traje potraga za odbjeglim vozačem, oglasila se i policija

Hina

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Dvoje djece, 12-godišnja djevojčica i dječak, teško su ozljeđeni, u zadarskoj su bolnici i izvan životne opasnosti



U ‘furgonu’ austrijskih tablica, koji je ilegalno prevozio 29 imigranata iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, bilo je 15-oro djece, svi su iz Iraka i Afganistana, a hrvatska policija, prije nego što je zapucala, pokušala je tri puta zaustaviti vozilo, izvijestili su u četvrtak iz Policijske uprave zadarske o detaljima sinoćnjeg događaja na području Donjeg Srba te dodali kako policija s helikopterom i potražnim psima traga za krijumčarem ljudi.


Riječ je o nekoliko bračnih parova i njihovoj djeci od kojih najmlađe dijete ima sedam godina.


Dvoje djece, 12-godišnja djevojčica i dječak, teško su ozljeđeni, u zadarskoj su bolnici i izvan životne opasnosti.




Još sedam osoba, lakše su ozljeđeni i zbrinuti u Gospiću u bolnici, ali oni su ozljeđeni od lude vožnje koju je prouzročio vozač furgona, a ne od policijske pucnjave.


Ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina potvrdio je za Hinu da su ozljeđena djeca stabilno, jedno dijete ima prostrijelnu ranu kroz lice, zbrinuto je i trenutačno je na respiratoru, izvan životne opasnosti. Drugo dijete također ima prostrijelnu ranu kroz lice, na odjelu je dječje kirurgije i potpuno je stabilno.


Policija je ‘furgon’ pucnjevima pokušala zaustaviti oko 500 metara od granice prema BiH, a trenutačno je u potrazi za odbjeglim vozačem. U potrazi sudjeluju potražni psi, helikopter, policajaci Šibensko-kninske, Lučko-senjske i Zadarske policijske uprave, a o cijelom je događaju obaviještena i policija u BiH koja nadzire to područje.


Glasnogovornik Policijske uprave zadarske Elis Žodan potvrdio je da policija ima saznanja o krijumčaru ljudi i da trenutačno sve provjerava.


Neslužbeno se doznaje da je vozač kombija državljanin BiH.


Svi imigranti, osim onih koji su zbrinuti u bolnici, trenutačno su u prihvatnom centru u Srbu i zatražili su azil u Hrvatskoj.


Očevid traje po nalogu Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu.


Županijska državna odvjetnica u Karlovcu Gordana Križanić rekla je za Hinu da je događaj pod nadleštvom karlovačkog ŽDO-a, ali da je očevid povjeren Policijskoj upravi zadarskoj.


»Imat ću informaciju kada od PU zadarske zaprimimo kaznenu prijavu, jer je ovo zasad još uvijek događaj po nepoznatom počinitelju koji je pobjegao s mjesta događaja«, rekla je Križanić te dodala da će se daljnje radnje poduzimati ovisno o rezultatima očevida.