Žele biti informirani

Digao se Stožer radnika Uljanika: Mi smo zaposlenici, ali i mali dioničari. Želimo biti informirani i uključeni

P. N.

Foto arhiva

Foto arhiva

Rade plakate, dijele letke, trude se skupiti punomoći dioničara, komuniciraju sa zaposlenicima putem društvenih mreža



PULA Radnici iz Stožera za obranu brodogradnje Uljanika traže podršku malih dioničara, zaposlenika velikog pulskog brodogradilišta, kako bi se na predstojećoj Skupštini, 31. kolovoza omogućio ulaz predstavnika malih dioničara u Nadzorni odbor.


Rade plakate, dijele letke, trude se skupiti punomoći dioničara, komuniciraju sa zaposlenicima putem društvenih mreža. Četvorica osnivača stožera su Franko Belas, dizaličar u “Sahari”, čuvenoj uljanikovoj radionici, Samir Hadžić, skladištar, Deni Širol brodomonter, a Marko Alviž radi kao konstruktor tehnologije.


Poziv u pomoć ministru Horvatu bez odgovora


Žele biti informirati jer, kažu, od njih se cijelo vrijeme skrivaju podaci što se zapravo zbiva u brodogradilištu, piše Đurđica Klancir za net.hr.




Uljanikov Stožer još krajem srpnja zatražio je pomoć ministra gospodarstva Darka Horvata. Dopis u kojem su predložili model rješavanja krize u nadzoru svega što se događa u Uljaniku ostao je bez odgovora.


Ministra su pitali bi li on podržao njihovu inicijativu da predlože predstavnika malih dioničara, ali da se na preostala dva mjesta predlože predstavnici Vlade i državnih fondova. Žele jedino da to budu ljudi od znanja, koji su iskreno za nastavak brodograđevne djelatnosti i budućnost Uljanika, a “protiv svih zakulisnih radnji koje se očito odvijaju”. No, bilo kakav kontakt s ministrom potom je izostao.


Zašto radnici žele predstavnika malih dioničara u NO Uljanika?


Nadzorni odbor trenutno čine tri člana, od kojih je jedan u ostavci. To su predstavnica Croatia Osiguranja, predstavnik SSMH – Sindikata metalaca za Uljanik, te Dragutin Pavletić, direktor Uljanik plovidbe koji je podnio neopozivu ostavku, ali je spreman ostati u NO dok mu se ne nađe zamjena.


Mali dioničari nekoć su imali predstavnika u NO. Bio je to Rajko Kutlača, povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera, no njega u Stožeru nazivaju “samoprozvanim predstavnikom malih dioničara”. Kako bilo, Kutlača još početkom godine podnosi ostavku, radi odlaska u GSV, a Uprava Uljanika od tada nije reagirala radi izbora novih članova.


Radnici okupljeni u Stožeru to, jasno, smatraju pogrešnim. Smatraju: Mi smo zaposlenici, ali i mali dioničari i želimo biti informirani i uključeni!


Važno im je, kažu, da ih se ne vezuje ni uz kakve političare ili političke opcije jer okupljaju radnike različitih političkih uvjerenja. Ili one posve apolitične, koji više ne vjeruju ni u kakvu politiku.


Nastavljaju borbu


Nastavljaju borbu, a da bi na Skupštinu uvrstili točku izbora novih članova NO, trebaju skupiti pet posto glasova.


Za Uljanik se službeno zna da je Uprava, predvođena predsjednikom Gianniem Rossandom, uputila plan restrukturiranja pred EU komisiju, da je država dala milijunska jamstva te da je tvrtka Danka Končara posudila Uljaniku 12,4 milijuna eura da ne bi došlo do aktivacije državnih jamstava.


A zaposlenici okupljeni oko Stožera, čije jezgro čine četvorica “osnivača”, tvrde da ni oni ne znaju mnogo više, a htjeli bi znati, piše Đurđica Klancir za net.hr.