Traži referendum

Desnica želi zabraniti rad SDSS-u i strankama nacionalnih manjina, a imaju ideju i tko smije u Sabor

Jasmin Klarić

Hrvoje Niče i Anto Đapić, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Hrvoje Niče i Anto Đapić, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Poseban novitet bilo bi uvođenje predkandidacijskih komisija koje bi procjenjivale kandidature za Hrvatski sabor. Nitko tko ne bi dobio zeleno svjetlo takvih komisija ne bi mogao biti kandidat na izborima



ZAGREB Trajna zabrana rada SDSS-u i svim političkim strankama koje su “programski i imenom izvan hrvatske političke nacije” jedan je od deset političkih ciljeva organizacijskog odobra za pokretanje inicijative za održavanje referenduma o izboru hrvatskih zastupnika koje je u Zagrebu predstavio poznati bivši pravaški političar Anto Đapić.


Danas predsjednik stranke DESNO (Demokratski savez nacionalne obnove) pojasnio je kako bi se zabrana odnosila i na stranke koje u imenu imaju neko drugo ime nacionalne manjine, poput bošnjačke, dok sa IDS-om nemaju problema, jer se radi o, kako je kazao Đapić, “zavičajnoj, regionalnoj odrednici”.


Pitanje za referendum još nije definirano, ono bi se trebalo iskristalizirati nakon niza javnih tribina i savjetovanja koje će krenuti po Hrvatskoj ovog mjeseca, i to iz Vukovara. Osim zabrane rada dijelu stranaka, inicijativa kani referendumom u Hrvatskoj uvesti samo jednu izbornu jedinicu, te uključiti u potpunosti, dopisnim, a u perspektivi i e-glasanjem, oko 2,5 milijuna građana iz dijaspore.




Zastupnička mjesta za predstavnike nacionalnih manjina ne bi ukidali, već bi ih se biralo s općih lista političkih stranaka.


Poseban novitet bilo bi uvođenje predkandidacijskih komisija koje bi procjenjivale kandidature za Hrvatski sabor. Nitko tko ne bi dobio zeleno svjetlo takvih komisija ne bi mogao biti kandidat na izborima, a Đapić smatra da bi se time na neki način provela i lustracija, te dobilo solidnije saborske zastupnike od današnjih.


Osim Đapića na tiskovnoj konferenciji govorio je i predsjednik HSP-AS Hrvoje Niče, koji je slikovito objasnio ekonomiku predloženih promjena – pozvavši se na podatke Svjetske banke koji, kako je rekao, pokazuju da je hrvatska dijaspora prije godinu dana u Hrvatsku ukupno donijela 1,9 milijardi eura.


“Ono što je zaradila XI. izborna jedinica, XII. je potrošila putem financiranja Novosti i sličnih projekata”, kazao je Niče.