Vremenska prognoza

Danas predah prije dolaska novog toplinskog vala. Temperature će sutra ići i do 37 stupnjeva Celzijusa

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



Naši krajevi danas će biti pod utjecajem polja visokog tlaka zraka koje će podržavati stabilne vremenske prilike. Stoga će nedjelja na istoku zemlje proteći uz vedro vrijeme, ujutro će samo ponegdje uz rijeke biti kratkotrajne sumaglice. Noć i jutro svježiji, a popodne ća nas sunce ugrijati na oko 30°C.


Vjetar tek povremeno umjeren jugoistočni, a u središnjim predjelima mjestimice južni. I ovdje će oblaci biti prava rijetkost, a uz vedrinu bit će toplije nego danas, između 30 i 32°C. Jutarnja temperatura od 14 do 16°C. Svježe jutro bit će i u gorju te u unutrašnjosti Istre, a duž obale i dalje toplo. Bit će vedro, samo u gorju uz poneki oblačak. Popodnevna temperatura od 28°°C u gorskoj Hrvatskoj do 32°C na obali gdje će još u noći biti mjestimice jake bure. Ona će danju oslabjeti i okrenuti na zapadnjak i jugozapadnjak. I u vedroj Dalmaciji buru će zamijeniti vjetar s mora koji će pružati blago osvježenje tijekom vrućeg dana. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 24°C, a dnevna do 33°C.


Podjednaka temperatura i na jugu zemlje, gdje će se sutra na nebu također vidjeti samo sunce. Danju će puhati umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, prema otvorenome i sjeverozapadnjak. Pritom more malo do umjereno valovito, temperature od 24 do 26°C.




Na sunčanom će Jadranu i jutranja i dnevna temperatura u novome tjednu rasti, pa će ponovno biti umjerena i velika opasnost od toplinskog vala. Pokoji pljusak u srijedu je moguć samo lokalno, uglavnom na sjevernom dijelu. Tijekom vrućih dana osvježavat će nas vjetar s mora – sjeverozapadni i zapadni, a u srijedu će prolazno podno Velebita zapuhati jaka bura. U ponedjeljak će i na kopnu uz jugozapadnjak već biti vrlo vruće.


Sparinu će pak u utorak navečer te u noći na srijedu lokalno prekinuti pljuskovi i grmljavina, najvjerojatniji u središnjim i gorskim predjelima gdje mogu biti i intenzivniji. Zatim ponovno malo niža temperatura te uglavnom sunčano vrijeme, ali ipak ne i posve stabilno, piše HRT.


Zbog nadolazećeg novog toplinskog vala za veći dio Hrvatske sutra je izdano upozorenje meteoalarma.



Najtoplije će biti u središnjoj Hrvatskoj, pa bi živa u termometru na zagrebačkom području sutra trebala ići do 37 stupnjeva. U utorak će biti do 34 stupnja, dok će u srijedu doći do prolaznih pljuskova s grmljavinom i laganog pada temperature. No prema kraju tjedna opet sunčano i vruće, s temperaturama do 35 stupnjeva.


Na riječkom području bit će sunčano cijelog tjedna, uz dnevni maksimum temperatura od 30 do 32 stupnja. Ista je prognoza i za Dalmaciju.