Županijski sud u Zagrebu

Dan D za Milana Bandića: Danas je presuda. Ako bude osuđen, bit će to kraj ‘neuništivog Milana’

Hina

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Na teret se Milanu Bandiću stavlja šteta nešto viša od 300 tisuća kuna. U aferi Agram njega se tereti za štetu veću od 25 milijuna kuna, ali svejedno - padne li bandić na "tričavih" nekoliko stotina tisuća - bit će to slučaj koji će potresti hrvatsku političku scenu.



Danas je Dan D za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Danas će mu na Županijskom sudu u Zagrebu biti izrečena presuda u “slučaju štandovi”. Sud će odlučiti je li Bandić nezakonito pogodovao Željki Markić i njezinoj konzervativnoj udruzi, a ukoliko presuda bude osuđujuća.


Bude li Milan Bandić danas pravomoćno osuđen, on se neće moći kandidirati na idućim zagrebačkim izborima, odnosno izgubit će poziciju s koje je više od desetljeća bio prisutan u hrvatskoj politici.


Na teret se Milanu Bandiću stavlja šteta nešto viša od 300 tisuća kuna. U aferi Agram njega se tereti za štetu veću od 25 milijuna kuna, ali svejedno – padne li bandić na “tričavih” nekoliko stotina tisuća – bit će to slučaj koji će potresti hrvatsku političku scenu.


Naime, kako danas stvari stoje, čini se da Bandić nikad nije bio jači. Čvrsto drži uzde Grada Zagreba, a sa deset zastupnika njegova stranka participira i u radu Sabora i u svakom trenutku može srušiti vlast. U državama gdje je neovisnost pravosuđa neupitna, ovakva politička konstelacija ne bi previše značila za konačnu presudu, a kako će stvar ići kad je u pitanju hrvatsko pravosuđe – doznat ćemo prije kraja ovog dana.

Zlouporaba položaja i ovlasti nosi kaznu od jedne do 12 godina zatvora, dok se trgovina utjecajem kažnjava sa šest mjeseci do pet godina zatvora.


Bandiću, dakako, nije svejedno koliko će dobiti, ali jedini pozitivan rezultat za njega je – oslobađajuća presuda.


Naime, prema važećem zakonskom okviru, Bandić će u slučaju presude proći kao dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić. Bude li osuđen, rekosmo, on će izgubit mogućnost da se kandidira za novi gradonačelnički mandat, a na taj način zagrebački gradonačelnik bio bi odsječen od izvora svoje moći.


Bandić “apsolutno bezbrižan” 


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će doći na izricanje presude u “aferi štandovi” u 14 sati na zagrebačkom Županijskom sudu, ističući da se osjeća apsolutno bezbrižnim.


Novinari su Bandića, koji je u Mariji Bistrici najavio prelazak bivše HNS-ove zastupnice Marije Puh u svoju stranku, pitali kako komentira što će mu za nekoliko sati biti izrečena prva nepravomoćna presuda te je li bezbrižan, na što im je odgovorio: “Apsolutno. Pravda je spora, ali dostižna, a strpljen – spašen”.


Inače, Uskok Bandića tereti da je sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom “Tržnica Zagreb” Zdenkom Palac udruzi “U ime obitelji” priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum o promjeni izbornog zakona.


“Bit će vremena kada ja budem o tome počeo govoriti. Ali, vama za poziv da na TV Novoj pustite moj govor dva tjedna prije mog hapšenja za štandove na Jelačić placu, bit će vam sve jasno”, rekao je.


Upitan hoće li nazočiti izricanju presude odgovorio je kako uvijek dođe tamo gdje ga sud pozove, da je to pitanje “deplasirano” jer je “legalist i legitimist”, a na pitanje hoće li stići na sud uz sve svoje obveze, uzvratio je da on u prosjeku dnevno ima 28 do 34 obveze, da su to dva radna vremena, 16 sati.


Upitan može li ova presuda utjecati na njegovu političku karijeru, Bandić je pozvao novinare da u 14 sati dođu na zagrebački Županijski sud, gdje će mu biti izrečena presuda.


Na novinarsku tvrdnju da je poprilično samouvjeren te da stalno ponavlja kako je “strpljen – spašen”, Bandić je istaknuo kako je on “strpljen – spašen cijeli život”.


“Ali nećete vi to biti. vi o formi govorite. Ja imam puno godina. Jedini sam čovjek od hrvatskih javnih ljudi u 28 godina koji je na nogama. Jedini sam čovjek u Hrvatskoj koji je dobio i to u povijesti za milijun godina nitko neće dobiti – šest mandata u 17 godina u Gradu Zagrebu. Analizirajte malo to”, poručio je.