Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 29° 1
Sutra: 14° 18° 13
21. lipnja 2018.
Vatrena stihija

Dalmacija u plamenu: Veliki požar na Mljetu, zatražena pomoć četiri kanadera, preko noći na Promini 150 gasitelja

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 22. kolovoz 2017. u 20:17 2017-08-22T20:17:00+02:00

U Šibensko-kninskoj županiji još uvijek je aktivan požar na Svilaji. Novi požar koji je planuo na 'benkovačkoj cesti' iza 15 sati ubrzo će biti ugašen, a zemaljskim snagama pomaže i kanader, navodi isti izvor

NOVO 23.50 U Šibensko-kninskoj županiji preko noći na srijedu ostaju aktivna dva požara, onaj koji je u utorak buknuo kod Đevrsaka te onaj na Promini s kojim se gasitelji bore već šest dana.

Požar koji je u utorak buknuo u Đevrskama pod kontrolom je, a sa šireg područja Bribira evakuirano je 39 osoba i noć će provesti u osnovnoj školi u Skradinu, doznajemo iz Županijskog centra 112. Požar na Promini je pod kontrolom te će ga preko noći ostati gasiti 150 vatrogasaca i vojnika, kazao nam je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

»U požaru koji je izbio kod Đevrsaka i koji se širio prema Bribiru, kuće i životi više nisu ugroženi, a iz zaseoka Pavići, Miloševići i Bribir evakuirano je 39 osoba koje su smještene u osnovnu školu u Skradinu. Na terenu se nalaze 24 vatrogasca s devet vozila koji će cijelu noć paziti da se vatra ne proširi na gustu borovu šumu u blizini«, doznajemo u Županijskom centru 112.

Kako nam je ranije kazao županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić, požar koji je na Promini buknuo u četvrtak 17. kolovoza, pod kontrolom je i preko noći ostaje 150 vatrogasaca i vojnika.

NOVO 23.40 Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović rekao je u utorak navečer kako požar koji je u poslijepodnevnim satima buknuo na Mljetu nije pod kontrolom, a u srijedu rano ujutro očekuje se pomoć vatrogasaca s kopna, te je zatražena i pomoć četiri kanadera. 

''Požar je aktivan. Vatrogasci se bore, probijaju, izrazito je grub teren.

Gašenje otežava i vjetar. Ujutro prvim trajektom vatrogasci s kopna idu u pomoć iz Konavala, Dubrovnika, Župe, Stona, Primorja. Podnio sam zahtjev za četiri kanadera i poduzimamo sve mjere kako bismo to ujutro riješili'', rekao je Simović te dodao kako trenutno nijedno mjesto nije ugroženo iako ne isključuje mogućnost da vatra zaprijeti kućama tijekom noći.
Inače, gori gusta borova šuma na području iznad Rope, u blizini Nacionalnog parka.

NOVO 21.35 Požar na Promini je pod nadzorom i tijekom noći ostat će ga gasiti 150 vatrogasaca i vojnika, a u Đevrskama vatra je odbijena od kuća, doznaje se u utorak navečer od vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Darka Dukića. 

»Prije sat vremena sam se spustio s Promine i taj požar držimo pod kontrolom. Ima otoka otvorene vatre, to je kao tempirana bomba, a na terenu je oko 150 vatrogasaca i vojnika. U Đevrskama je vatra odbijena od kuća i ono što je najvažnije, nitko nije stradao«, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Dukić.

Aktivan je još jedan požar, onaj kod Bribira, koji se spojio s onim u susjednoj županiji.

»Upravo se prebacujem na Bribirsku glavu, a s nama ide i autocisterna kao pomoć gasiteljima na terenu. Situacija je prilično teška jer je vatrena linija velika. Jednostavno trebamo po prioritetima čuvati vatru preko noći«, istaknuo je Dukić.

--------------

Zbog požara koji je u utorak buknuo kod Đevrsaka, evakuirano je 12 osoba iz sela Pavići iza Bribira, koji su smješteni u Skradin, doznaje se večeras iz Županijskog centra 112 u Šibeniku.

U Šibensko-kninskoj županiji još uvijek je aktivan požar na Svilaji. Novi požar koji je planuo na 'benkovačkoj cesti' iza 15 sati ubrzo će biti ugašen, a zemaljskim snagama pomaže i kanader, navodi isti izvor.

»Ne možemo točno reći koliko je vatrogasaca na terenu jer ih se stalno prebacuje po požarištima. Trenutno je najveći problem požar kod Đevrsaka gdje smo zbog približavanja vatre kućama oko 19 sati evakuirali selo Pavići iza Bribira, a 12 osoba je prevezeno u Osnovnu školu u Skradinu«, kažu u šibenskom ŽC112.

Iz Ministarstva obrane kasno popodne je priopćeno kako se požarište Kistanje-Đevrske spojilo se s onim u naselju Ostrovica kod Lišana Ostrovičkih u jednu vatrenu frontu i zračne snage ulažu maksimalne napore u obrani naselja i kuća.

Na požarištima je osim zračnih snaga angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH – i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca.

U pripravnosti za angažman na terenu je 189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i »Lori« u Splitu. Također, 210 pripadnika je u pričuvi za mogući angažman, koji su smješteni u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka