Godišnje izvješće EMCDDA

DO KOKAINA JE SVE LAKŠE DOĆI: Hrvatska šmrče u europskom prosjeku

Ljerka Bratonja Martinović

Foto: J. GALOIC/PIXSELL

Foto: J. GALOIC/PIXSELL

Dok je Hrvatska po konzumaciji kokaina, droge čiji se rast bilježi diljem Europe, negdje u europskom prosjeku, konzumacijom kanabisa bliži smo vrhu: u populaciji od 15 do 34 godine 16 posto konzumiralo je kanabis u posljednjih godinu dana



ZAGREB – Dostupnost kokaina u Europi na rekordno je visokoj razini, stoji u novom godišnjem izvješću Europske organizacije za monitorint i suzbijanje droga (EMCDDA), a unatoč zapljenama još uvijek je stanovnicima Europe velika dostupnost većine nezakonitih tvari. Posljednji podaci pokazuju da se u Europi (28 država članica EU-a, Turska i Norveška) godišnje zabilježi više od milijun zapljena nezakonitih droga.


Oko 96 milijuna odraslih osoba u dobi od 15 do 64 godine probalo je određenu nezakonitu drogu tijekom života, a procjenjuje se da godišnje 1,2 milijuna ljudi započinje tretman ovisnosti zbog uporabe nezakonitih droga. U 2018. u EU-u je prvi put otkriveno 55 novih psihoaktivnih tvari, čime je ukupni broj tvari pod nadzorom EMCDDA narastao na 730.


Te tvari čine razne droge, sintetičke kanabinoide, stimulativne tvari, opioide i benzodiazepine. U većini se slučajeva nove psihoaktivne tvari proizvode u velikim količinama u kemijskim i farmaceutskim tvrtkama u Kini. Zatim se šalju u Europu, gdje se prerađuju u proizvode, pakiraju i prodaju. Katkad se otvoreno prodaju u fizičkim trgovinama.


Skriveni kanali 




Iako je u nekim zemljama otvorena prodaja tih proizvoda ograničena, oni su i dalje dostupni putem skrovitijih kanala. Mogu se nabaviti i u internetskim trgovinama ili na kriptotržištu, ili se prodaju na tržištu nezakonitih droga. U takvim slučajevima mogu se prodavati pod svojim imenom, ali i kao druge droge ili pomiješani s drugim drogama kao što su heroin, kokain, MDMA ili psihoaktivni lijekovi.


Procjenjuje se da je svaki treći Europljanin tijekom života probao nezakonite droge. Takvo iskustvo češće navode muškarci (57,8 milijuna) nego žene (38,3 milijuna). U mlađoj populaciji brojke su također visoke: procjenjuje se da je 19,1 milijun mlađih odraslih osoba, u dobi od 15 do 34 godin, tijekom prethodne godine konzumiralo droge (16 posto), pri čemu je broj muškaraca (20 posto) koji su to naveli dvostruko veći od broja žena (11 posto).


Raste smrtnost


Procjenjuje se da je u Europskoj uniji 91,2 milijuna odraslih ili njih 27,4 posto, probalo kanabis. Među njima je oko 17,5 milijuna mlađih odraslih osoba u dobi od 15 do 34 godine ili 14,4 % posto. Učestalost konzumiranja kanabisa među mladima kreće se od 3,5 posto u Mađarskoj do 21,8 posto u Francuskoj. Kada se uzme u obzir samo skupina od 15 do 24 godine, stope prevalencije uporabe kanabisa veće su, pri čemu je 18 posto ili 10 milijuna mladih tu drogu konzumiralo tijekom prošle godine, a 9,3 posto ili oko pet milijuna tijekom prošlog mjeseca.


Dok je Hrvatska po konzumaciji kokaina, droge čiji se rast bilježi diljem Europe, negdje u europskom prosjeku, konzumacijom kanabisa bliži smo europskom vrhu: u populaciji od 15 do 34 godine 16 posto konzumiralo je kanabis u posljednjih godinu dana, a na prvom je mjestu u Hrvatskoj po uporabi. Za usporedbu, u Sloveniji je kanabis konzumiralo oko 10 posto mladih, a u Italiji nešto više od 20 posto. Istodobno, smrtnost od predoziranja drogom u Hrvatskoj bila je u padu do 2013., a od tada lagano raste, pokazalo je izvješće EMCDDA.


Kanabis najčešće konzumiran


Droga koja se tijekom života najčešće konzumirala jest kanabis (55,4 milijuna muškaraca i 36,1 milijun žena), dok su mnogo niže procjene o uporabi kokaina (12,4 milijuna muškaraca i 5,7 milijuna žena), MDMA-a (9,3 milijuna muškaraca i 4,6 milijuna žena) i amfetamina (8,3 milijuna muškaraca i 4,1 milijun žena).


Razine uporabe kanabisa tijekom života znatno se razlikuju među pojedinim zemljama, a kreću se od približno 4 posto odraslih na Malti do 45 posto u Francuskoj.