Zatvorenici na poslu

ČUDNE ODLUKE U LIPOVICI Uloženo puno novca u poljoprivrednu proizvodnju, urod na kraju – propao

Gabrijela Galić

Ilustracija Denis Lovrović

Ilustracija Denis Lovrović

Sudeći prema podacima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, ta kaznionica više se neće baviti poljoprivredom već stolarijom i parketarstvom te slastičarstvom iako nikome nije jasno zbog čega



Kaznionica Lipovica – Popovača ne prestaje iznenađivati. Najprije su javnost “zabavljali” bizarnom pričom s neregistriranim radnim strojevima i nesrećom što ju je izazvao zatvorenik kojem je naloženo da vozi neregistrirano radno vozilo, o čemu je naš list već pisao.


U konačnici su nastradali službenici, ali ne i uprava koja godinama nije registirala i atestirala opremu i koja je naložila rad na takvoj “nečistoj” mehanizaciji. No, ta su vozila služila za obradu poljoprivrednih površina jer je kaznionica proizvodila povrće za vlastite potrebe, a višak dijelila drugim zatvorima.


No, sudeći prema podacima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, ta kaznionica više se neće baviti poljoprivredom već stolarijom i parketarstvom te slastičarstvom iako nikome nije jasno zbog čega. Naime, dio ovogodišnjeg uroda luka i krumpira još uvijek nije izvađen, dok je nešto izvađenog luka proklijalo i pitanje je koliko će uopće tog uroda biti iskoristivo.




“Uložili smo sredstva u poljoprivrednu proizvodnju, a na kraju to sve propada”, rekao nam je jedan od sugovornika navodeći kako je u Kaznionici, koja je do prije nekoliko godina bila “perjanica sustava” stanje u zadnjih godinu dana strašno – “sve propada, a nikog za to nije briga”.



Istodobno, sindikatu je na očitovanje upućena nova sistematizacija kojom se brišu radna mjesta “strukovni učitelj – automehaničar” i “strukovni učitelj – strojarski tehničar”, te su umjesto njih predložena nova radna mjesta “strukovni učitelj – stolar – parketar” i “strukovni učitelj – slastičar”. Učitelja slastičara, tvrde upućeni, nemaju ni kaznionice koje imaju restorane za vanjsku uslugu.


U svakom slučaju, Odjel za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika, upozorio je upravu Lipovica-Popovače na nelogičnost prema kojoj bi se u ustanovi koja ima četiri osobna vozila, jedno teretno, dva kombi vozila i pet traktora, radno mjesto automehaničara zamijeni radnim mjestom parketara.


Intervencija je uspjela, pa se od od ukidanja radnog mjesta mehaničara odustalo. No, umjesto strojarskog tehničara u kaznionici koja ima metalsku radionicu, ubuduće će raditi stolar – parketar, ali i slastičar. Za parketara objašnjenje postoji jer su zatvorenici Lipovice-Popovače tijekom kolovoza obnavljali parkete u dvije sudnice Općinskog radnog suda u Zagrebu.


No, slastičara nitko ne može objasniti. Kako nam kažu upućeni, takvo radno mjesto nema kaznionica u Lepoglavi koja ima restoran za vanjske usluge. Lipovica – Popovača takav restoran nema. No, imaju polja na kojima su proizvodili dio hrane za svoje i potrebe drugih kaznionica i na kojima dio ovogodišnjeg uroda propada.


A to znači i da će proračunski izdaci za zatvorske kuhinje biti veći, jer je vlastita proizvodnja do sada štedila na proračunskim izdvajanjima za hranu.