Zajedničko uvježbavanje

CROATIAN DAGGER 2018. Vježba hrvatskih i britanskih vojnika na kninskom poligonu

Hina

Foto MORH

Foto MORH

 »Drago mi je da Ujedinjeno Kraljevstvo i Hrvatska jačaju svoju obrambenu suradnju. Želimo biti snažni strateški partner i vjerujem da imamo zajednički interes u stabilnosti jugoistočne Europe i angažmanu u NATO-u. Siguran sam da je ovo uvježbavanje samo početak novog poglavlja u našem prijateljstvu«, rekao je ministar Krstičević



KNIN Na vojnom poligonu Crvena zemlja kod Knina hrvatske i britanske oružane snage provele su zajedničko uvježbavanje pod nazivom »CROATIAN DAGGER 2018.«, a na završnom prikazu vježbe u srijedu su bili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov te izaslanstvo Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.


 Izaslanstvo Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske predvodila je voditeljica Tima za europsku bilateralu i izlazak UK iz EU Linda Dann, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).


 Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo istaknuvši da je na kninskom vojnom poligonu imao prigodu vidjeti izvrsnu demonstraciju interoperabilnosti između Kraljevskih marinaca i gardijske brigade Hrvatske kopnene vojske.




 »Drago mi je da Ujedinjeno Kraljevstvo i Hrvatska jačaju svoju obrambenu suradnju. Želimo biti snažni strateški partner i vjerujem da imamo zajednički interes u stabilnosti jugoistočne Europe i angažmanu u NATO-u. Siguran sam da je ovo uvježbavanje samo početak novog poglavlja u našem prijateljstvu«, rekao je ministar Krstičević.


 Namjere o produbljivanju suradnje dvaju zemalja istaknuo je u svome obraćanju i general Šundov.


 «Jako sam ponosan na obje strane, i hrvatsku i britansku. Želio bih preporučiti da i u budućnosti nastavimo surađivati na ovakvim i sličnim događajima.«


 U ime izaslanstva Ujedinjenog Kraljevstva, okupljenima se obratila voditeljica Tima za Europsku bilateralu i izlazak UK-a iz EU-a Linda Dann.


 »Ono što smo danas vidjeli odlični je primjer suradnje naših zemalja na području sigurnosti. To područje nikad nije bilo tako važno kao danas«, rekla je.


 Zamjenik britanskog veleposlanika Peter Clements tom je prigodom istaknuo kako ga raduje organizacija sličnih obuka za sve grane oružanih snaga dviju zemalja u budućnosti. »To je važan korak u produbljivanju odnosa između Ujedinjenog Kraljevstva i Hrvatske«, zaključio je Clements.


 Zajednička obuka »CROATIAN DAGGER 2018« britanskih i hrvatskih oružanih snaga započela je 26. ožujka. U proteklih 10 dana, 30 pripadnika Kraljevskih marinaca i 70 pripadnika Hrvatske kopnene vojske (HKoV) uvježbavali su taktike, tehnike i procedure za konvoj operacije, patrole, kontrolne točke i operacije u urbanom okružju, koristeći pritom puške, zaštitne prsluke i kacige hrvatske proizvodnje.


 Cilj ove obuke bio je podići interoperabilnost HKoV-a s pripadnicima stranih oružanih snaga, upoznati se s načinom rada drugih postrojbi i prikupiti iskustva za osnivanje hrvatske postrojbe mornaričko-desantnog pješaštva. Prikaznu vježbu zajednički su osmislili sudionici obuke, a na njoj su prikazane taktike, tehnike i procedure kordona i pretrage.


Uspješnim izvršenjem ove vježbe, vojnici su prikazali da su svladali vještine ratovanja u urbanom području, navode iz MORH-a.