Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture u Poreču

Butković: Vlada podupire nastavak izgradnje punog profila Istarskog ipsilona

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva



POREČ Vlada u potpunosti podupire turistički razvoj Istre te će uložiti znatna sredstva u obnovu prometne infrastrukture, a s Bina Istrom se pregovara o potpunom dovršetku punog profila autoceste na Istarskom ipsilonu, izjavio je u petak u Poreču ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković nakon razgovora s predstavnicima Istarske županije, Pule i Poreča.


Ministarstvo prometa će u suradnji s Hrvatskim cestama investirati u obnovu cestovne infrastrukture u Istri, ponaprije u sva kritična mjesta postojećih državnih cesta, istaknuo je Butković koji se u Poreču, kao i ministar turizma Anton Kliman, susreo s istarskim županom Valterom Flegom te gradonačelnicima Pule i Poreča Borisom Miletićem i Edijem Štifanićem.


Butković je u izjavi novinarima kazao i kako su poodmakli već i pregovori s Bina Istrom, kao koncesionarom, na potpunom dovršetku punog profila Istarskog ipsilona, a riječ je o izgradnji druge B1 faze do tunela Učka, za što već postoje sve građevinske dozvole.




 »Konačna cijena gradnje upravo se dogovara i ti pregovori se vode i u njima su uključeni renomirani financijski i pravni subjekti te stručnjaci. Te radnje će biti gotove do lipnja odnosno do ljeta nakon čega će prijedlog ići na Vladu, a potom i na Europsku komisiju. U svakom slučaju potpora Vlade da se taj projekt pokrene je neupitna«, naglasio je ministar pomorstva, prometa i veza.


No, kako se čulo nakon sastanka, turizam se ne smije oslanjati samo na cestovni promet pa Vlada u potpunosti podupire izgradnju posve novog putničkog terminala u pulskoj luci, a u tijeku su i pregovori za sufinanciranje rekonstrukcije poletno-sletne staze na pulskom aerodromu. Za to su, po riječima ministra Butkovića, dobrim dijelom već rezervirana sredstva iz namjenskih fondova Europske unije.


Ministar turizma Anton Kliman hotelijerima je poručio da će se morati pripremiti na znatan porast broja noćenja u Istri.


»Istra je izrazito auto-destinacija i mi to želimo mijenjati. Stoga krećemo s putničkim terminalom i na povećanje prometa u zračnoj luci. To će biti veliki izazov za hotelske kuće jer će morati prilagoditi kapacitete potrebama gostiju«, rekao je Kliman.


Inače, u Poreču su u petak potpisani i konkretni projekti odnosno sporazumi za sufinanciranje realizacije projekata lučkih uprava pa će tako Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture s dva milijuna kuna sufinancirati projekt sanacije operativne obale podno pulske Arene, a sa po jedan milijun kuna će se sufinancirati sanacija gata pomorskog graničnog prijelaza u luci Umag te sanacija carinskog gata i dijela operativne obale u luci Novigrad.