Širenje pandemije

Broj zaraženih od jučer narastao za još 46 osoba: ‘Loša je vijest što je još jedan oboljeli na respiratoru’

P. N.

Foto Sanjin Strukić PIXSELL

Foto Sanjin Strukić PIXSELL

Testirano je dosad ukupno 3.013 osoba. Prosjek dobi oboljelih je 49,05 godina, a 56 posto su muškarci, žene 44 posto. U dobnoj skupini od 60 do 70 godina je 12,7 posto oboljelih, a od 70 do 80 godina 6,1 posto



U Hrvatskoj je od jučer u 16 sati do danas ujutro potvrđeno još 46 bolesnika pozitivnih na Covid-19 – ukupno ih je sada 361.


– Zvuči kao velika brojka, ali ipak smo u ovom času zadovoljni, jer smo očekivali i veći rast, prokomentirao je ministar zdravstva Vili Beroš.


Testirano je dosad ukupno 3.013 osoba. Prosjek dobi oboljelih je 49,05 godina, a 56 posto su muškarci, žene 44 posto. U dobnoj skupini od 60 do 70 godina je 12,7 posto oboljelih, a od 70 do 80 godina 6,1 posto.




– To su dobri rezultati, ali možemo i moramo bolje. Poštujte sve upute o održavanju socijalne distance. Zdravstveni sustav i dalje adekvatno odgovara izazovima, dodao je Beroš.


Loša je vijest da je došlo do pogoršanja kliničkog stanja kod jednog pacijenta – sada ih je ukupno 6 na mehaničkoj ventilaciji, iako je njihovo stanje i dalje stabilno i ukazuje na mogućnost oporavka, pojasnio je Beroš. Većina pacijenata na respiratoru je – srednje životne dobi.


Roditelje i sve koji misle ovaj snježni dan iskoristiti za zabavu na snijegu molim da od toga odustanu. Ako će ići u tom smjeru, nadležne institucije će ih spriječiti. Glavna poruka “ostani doma” ostaje na snazi do daljnjega, rekao je ministar Davor Božinović.



Božinović i Beroš rano jutros su na twitteru građanima poručili da ostanu doma.


Božinović je izvijestio da s policijom od jutra na terenu provodi Odluku o zabrani napuštanja prebivališta.


»Hvala vam cure i dečki! #ostanidoma«, stoji u objavi.



Beroš je pak podijelio fotografiju doktorice iz KB Dubrava gdje zdravstveno osoblje drži natpise s citatom »Ostali smo na poslu zbog vas, vi ostanite kod kuće za nas«.


Podržao je njihov apel gdje građane mole da zdravstvenom osoblju pomognu da ostanu zdravi kako bi mogli liječiti najpotrebitije bolesnike.


»U potpunosti podržavam i apeliram da čuvate bližnje. #ostanidoma«, napisao je Beroš.