Više novca

Braniteljima od ovog mjeseca 10 posto više mirovine

Hina



Isplatom mirovne u listopadu, za rujan ove godine, 44.364 umirovljenika koji ih primaju po posebnim propisima dobit će 10 posto više novca s obzirom da je Vlada u četvrtak ukinula zakonsku odredbu iz 2014. godine o smanjenju njihovih mirovina, koja se u najvećoj mjeri odnosila na branitelje.


Odredba iz Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, ukinuta je jer je gospodarski rast u tri uzastopna prethodna tromjesječja iznosio najmanje dva posto, a deficit državnog proračuna u istom je razdoblju bio manji od tri posto.


Uz branitelje, kojih trenutno 36.697 prima mirovne umanjene za 10 posto, ukidanje odredbe osigurat će povećanje mirovina bivših saborskih zastupnika i članova Vlade, ustavnih sudaca, akademika, boraca iz Drugog svjetskog rata i dr.




Ministar financija Zdravko Marić posebno je istaknuo branitelje, koji čine više od 80 posto od ukupnog broja umirovljenika na koje se odredba odnosila, kazavši da su oni »još jednom dali svoj doprinos kroz umanjenje svojih mirovina«.


Fiskalni efekt ukidanja odredbe ukupno iznosi 353,5 milijuna kuna godišnje, a ove godine to je 90 milijuna kuna, koji su predviđeni u proračunu, naveo je Marić.