Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
18. siječnja 2020.
Ministar unutarnjih poslova

Božinović: Migranti iz dana u dan dobivaju jasnu poruku kako hrvatska policija štiti javni red i interese RH

Snimio Nenad REBERŠAK
Snimio Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 26. srpanj 2018. u 21:50 2018-07-26T21:50:00+02:00

Ministar je izjavio da broj ilegalnih prelazaka granice nije povećan, iako određene skupine pokušavaju proći svaki dan

 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da u Hrvatskoj nije povećan broj ilegalnih prijelaza granice te da u nadzoru terena pomaže i zrakoplov europske agencije za graničnu i obalnu stražu Frontex, čiji zrakoplov u realnom vremenu šalje sliku granice na moru i kopnu.

"To je vrlo sofisticirana tehnika uvezana u naš sustav tako da i nacionalni centri, postaja u Cetingradu, kao i centar pomorske policije u Zadru imaju tu sliku. Omogućava nam da vidimo što se događa u stvarnosti, na terenu i da sukladno tome planiramo i raspoređujemo snage. To nam bitno može olakšati i pojeftiniti sve što radimo kako bismo bili što učinkovitiji, a hrvatska policija je poznata po svojoj učinkovitosti", kazao je Božinović u četvrtak u Strugi Banskoj, odgovarajući na novinarska pitanja.

Kazao je da broj ilegalnih prelazaka granice nije povećan, iako određene skupine pokušavaju proći svaki dan. "Mislim da iz dana u dan dobivaju vrlo jasnu i konkretnu poruku kako hrvatska policija štiti javni red i interese Republike Hrvatske", kazao je Božinović.

Ocijenio je i da Hrvatska već godinu dana jasno provodi svoju politiku humanosti "prema onima koji su stvarno u potrebi, ali i politiku djelovanja na terenu koja ne dopušta da se na ilegalne načine, uz pomoć krijumčara, prelazi na teritorij države članice Europske unije".

"To je naša politika i ja sam uvjeren da će ono što radi Hrvatska prije ili kasnije početi raditi i ostale države na takozvanoj Balkanskoj ruti. To je jedini održivi način na koji se možemo nositi s ovim izazovom", rekao je Božinović.

Frontexov zrakoplov od prošle srijede nadzire hrvatsku kopnenu i morsku granicu s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Italijom. Slika granice koja se iz zrakoplova u realnom vremenu prenosi u Centar Frontexa u Varšavi vidljiva je u hrvatskom Nacionalnom koordinacijskom centru u Zagrebu, Nacionalnom pomorskom centru za prikupljanje podataka u Zadru te u Operativnom stožeru u Postaji granične policije Cetingrad.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.