Ministasrtvo pravosuđa

Bošnjaković: Zahtjev za Mamićevim izručenjem potpisat ću u najkraćem mogućem roku

Hina

Foto Darko JELINEK

Foto Darko JELINEK

Pojasnio je da nakon što potpiše zahtjev, a što će učinti »ove dane« čim utvrdi je li u sudskom spisu sva potrebna dokumentacija, zahtjev za izručenje poslati Ministarstvu pravde BiH, koje ga prosljeđuje nadležnim sudovim



ZAGREB Minisitar pravosuđa Dražen Bošnjaković u utorak je kazao da će u najkraćem mogućem roku potpisati zahtjev za izručenjem bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, no nije želio nagađati kada bi Mamić mogao biti u Hrvatskoj.


Bošnjaković je kazao da očekuje spis sa osječkog Županijskog suda koji bi trebao sadržavati svu dokumentaciju potrebnu za izručenje.


»Mi trebamo prekontrolirati je li spis cjelovit, potpun. Nakon što ocijenimo da jest tek tada možemo podnijeti zahtjev za izručenje«, kazao je Bošnjaković na okruglom stolu »Nasilje u obitelji – svakodnevni izazovi u praksi« u Policijskoj akademiji.




Pojasnio je da nakon što potpiše zahtjev, a što će učinti »ove dane« čim utvrdi je li u sudskom spisu sva potrebna dokumentacija, zahtjev za izručenje poslati Ministarstvu pravde BiH, koje ga prosljeđuje nadležnim sudovima.


»Nakon toga sudovi u BiH odlučuju jesu li formalni uvjeti za izručenje ispunjeni i nakon toga ministar pravde BiH donosi odluku o izručenju ili neizručenju«, kazao je Bošnjaković.


Bivšem Dinamovu čelniku Zdravku Mamiću, optuženom za financijske malverzacije u tome klubu, pripadnici Državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak ujutro su uručili poziv za saslušanje pred Sudom BiH na temelju tjeralice koju su za njim raspisale vlasti u Hrvatskoj te se on zajedno s odvjetnikom uputio u Sarajevo.


Neimenovani izvor blizak Mamiću pojasnio je da on nije lišen slobode. Mamić će tijekom dana pred Sudom BiH biti ispitan o tome želi li da ga se izruči Hrvatskoj što su zatražile pravosudne vlasti nakon podizanja druge optužnice protiv njega pred Županijskim sudom u Osijeku. Mamić će se, pojasnio je isti izvor, pozvati na to da uz hrvatsko posjeduje i bosanskohercegovačko državljanstvo te će biti protiv izručenja.