Raspisan natječaj

Borba za ispunjavanje uvjeta: Hrvatski studiji popunjavaju još 17 nastavničkih mjesta

Ljerka Bratonja Martinović

Ministrica Blaženka Divjak pokrenula upravni nadzor nad HS-om / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Ministrica Blaženka Divjak pokrenula upravni nadzor nad HS-om / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Budući da je brojnim nastavnicima HS-a otkazana suradnja, novi se natječaji u kuloarima tumače kao politika dovođenja podobnih u ovu ustanovu



ZAGREB – Hrvatski studiji (HS) raspisali su natječaj za još 17 nastavnika, nakon što su od početka godine već objavili 30-tak natječaja za posao. Popunjavanje redova na HS-u ubrzalo se kako se primiče polovina prosinca, rok do kojeg HS mora ispuniti uvjete da bi od Agencije za visoko obrazovanje i znanost dobio dopusnicu za rad. Kako je u međuvremenu brojnim postojećim nastavnicima HS-a otkazana suradnja, novi se natječaji u kuloarima tumače kao politika dovođenja podobnih u ustanovu koja bi ubuduće trebala krenuti novim smjerom nacionalnog predznaka.


Propozicije


U novom se natječaju tako traže redoviti profesori psihologije i informacijskih i komunikacijskih znanosti, docenti u polju sociologije i filozofije, a u suradnička se zvanja prima i desetak poslijedoktoranada i asistenata u polju informacijskih i komunikacijskih znanosti, psihologije, povijesti.


Uz uobičajene propozicije koje od kandidata traže životopis s podacima o znanstvenom, nastavnom i stručnom radu, detaljan popis radova ili izvješće o dosadašnjoj istraživačkoj ili stručnoj djelatnosti, u natječaju se navode i prednosti koje bi kandidati trebali imati, odnosno koje će se dodatno vrednovati pri konačnom odabiru. Tako se navodi da će se za nastavnike u području sociologije prednost dati pristupniku s iskustvom iz socijalne ekologije i kvalitativne istraživačke metodologije, iz sociologije dokolice i socijalne patologije u istraživanju kockanja i igara na sreću, a za područje filozofije prednost će imati kandidat koji se bavio istraživanjima u formalnoj logici, dokazano relevantnim publikacijama kod uglednih domaćih ili međunarodnih nakladnika i programiranjem i izradom softverskih aplikacija i modela. Upravo su detaljne specifikacije propozicija koje se od kandidata traže, upozoravaju zaposleni, znak da se radna mjesta otvaraju ciljano, za određene kandidate.


Smjer nove uprave




Smjer kojem teže Hrvatski studiji pod novom upravom vidljiv je u natječaju; budući predavač na sociologiji trebao bi imati iskustvo nastave povijesti hrvatske sociologije i istraživanja kulturnih navika i potreba lokalne zajednice. Za budućeg asistenta u području psihologije vrednovat će se među ostalim sklonost razvojnoj i pedagoškoj psihologiji, odgojno-obrazovnim znanostima te »umijeću i čestitosti«, dok bi kod kandidata za mjesto suradnika u području povijesti mogla prevagnuti sklonost suvremenoj nacionalnoj povijesti, osobito Domovinskom ratu.


Hrvatski studiji izblamirali su se ovih dana natječajem objavljenim na nedopustivo lošem engleskom jeziku. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak neposredno prije toga pokrenula je upravni nadzor nad Hrvatskim studijima koji je zbog nekontroliranog i po njima nezakonitog zapošljavanja tražio Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. O upravnom je nadzoru ministrica izvijestila javnost 6. listopada, a tri dana kasnije, 9. listopada, uprava HS-a raspisala je novi veliki natječaj za zapošljavanje.