Komemoracija na Bleiburgu

Bleiburg više nikad neće biti isti: Austrijska policija rigorozna! Keleminec se požalio da ga drže dva sata u autobusu

P. N.

snimio Ognjen Alujević

snimio Ognjen Alujević

 "U autobusu sam dva sata i ne puštaju nas preko granice. Mene kao hrvatskog dragovoljca policija iz zemlje Adolfa Hitlera predstavlja kao desnu ruku Hitlera."



Komemoracija na Bleiburgu više nikad neće biti ista. Pobrinula se za to austrijska policija, odnosno austrijska javnost, koja je ustala protiv onoga što smatraju jednim od najvećih neonacističkih okupljanja u ovom dijelu Europe.


Austrijanci nisu upućeni u finese ovog povijesnog događaja, nego sude po fotografijama objavljenim u tamošnjim medijima, a koje prikazuju atmosferu s ranijih okupljanja na Bleiburgu.


Na fotografijama se mogu vidjeti ljudi koji pozdravljaju nacističkim pozdravom, obitelji i pojedinci odjeveni u ustaške uniforme i slično.




Zbog svega toga, na Bleiburgu danas imamo nikad jaču policijsku kontrolu, a pod posebnom su paskom, čini se, ljudi, odnosno organizacije koje su označene kao najekstremnije.


Među njima je i organizacija notornog Dražena Keleminca, koji se danas na ekstremno desnim portalima požalio: “U autobusu sam dva sata i ne puštaju nas preko granice. Mene kao hrvatskog dragovoljca policija iz zemlje Adolfa Hitlera predstavlja kao desnu ruku Hitlera. To je tragikomično. (…) Austrijancima ne smetaju kokarde i slike fašiste Mihailovića. Smetaju pošteni Hrvati.”


U isto vrijeme, uz Bleiburšku komemoraciju po prvi put je održana i protestno okupljanje, koje su organizirale austrijske nevladine organizacije. Na transparentima koje su nosili mladi Austrijanci između ostalih su istaknute slike spomenika Kameni cvijet iz Jasenovca.



Bleiburška komemoracija, nema sumnje, u dobrom dijelu austrijske javnosti bit će obilježena kao neonacistički događaj, kojeg podržava i hrvatska Katolička crkva.


Agencija AFP u svojoj najavi dnevnih događaja komemoraciju na Bleiburgu najavila je ovim riječima: “Neonazi susret povodom godišnjice ubijanja hrvatskih fašista 1945. godine. Očekuje se i održavanje protuprosvjeda”.