Inicijativa, Platforma i Zaklada

‘Blaga presuda nasilnom HDZ-ovom županu je sramotna, treba podnijeti ostavku’

Hina

Foto Ivica Galovic/PIXSELL

Foto Ivica Galovic/PIXSELL

"Krajnji je čas da sudstvo i političari u Republici Hrvatskoj zauzmu čvrst i nedvosmislen stav o obiteljskom nasilju", poručuju udruge u priopćenju u srijedu



ZAGREB Inicijativa #SPASIME, Platforma za reproduktivnu pravdu i Zaklada SOLIDARNA sramotnom su u srijedu ocijenile blagu presudu Županijskog suda u Slavonskom Brodu tamošnjem županu Alojzu Tomaševiću za kaznena djela nasilja u obitelji i nanošenja tjelesnih ozljeda supruzi te ga pozvale da podnese ostavku.


Od predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića, kao i cijelog predsjedništva HDZ-a, tri udruge zahtijevaju da poduzmu sve kako bi župana Požeško-slavonske županije maknuli iz političke arene i s javne upravljačke pozicije.


“Krajnji je čas da sudstvo i političari u Republici Hrvatskoj zauzmu čvrst i nedvosmislen stav o obiteljskom nasilju”, poručuju udruge u priopćenju u srijedu.




Tomašević je osuđen na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci uz rok kušnje od dvije godine, a udruge tim povodom ističu i kako je nedopustivo da je DORH za optuženika koji je ujedno na funkciji župana i koji bi, kako ističu, trebao biti uzor drugima i istaknuti član društva, zatražio uvjetnu kaznu za počinjenje dva kaznena djela na štetu supruge Mare Tomašević.


“Sudovi i DORH ovakvim blagim kaznama omalovažavaju žrtve, umjesto da društvu pošalju jasnu poruku da je obiteljsko nasilje nedopustivo”, poručuju udruge.


Smatraju da će takva presuda, “kao i brojne druge prije nje, obeshrabriti žrtve u prijavljivanju nasilja, dok nasilnike, koji mogu vidjeti da se nasilje nad ženama i nasilje u obitelji blago ili nikako ne kažnjava, može i ohrabriti”.


“Nadamo se da će više pravosudne razine u ovom visokoprofilnom slučaju obiteljskog nasilja odrediti strožu kaznu i time poslati snažnu poruku društvu da je obiteljsko nasilje nedopustivo i da ga neće tolerirati”, poručuju udruge u priopćenju.


Pozvavši župana Tomaševića da podnese ostavku, a ako on to ne učini, zastupnike u županijskoj skupštini da raspišu referendum o njegovu opozivu, tri udruge podsjećaju da takav referendum mogu raspisati dvije trećine zastupnika u županijskoj skupštini.


“HDZ sa svojim partnerima gotovo da sam ima dvotrećinsku većinu, a u raspisivanju referenduma bi im se sigurno pridružili oporbeni zastupnici”, navode.