Štrajka i ona

Bivša razrednica Josipa Aladrovića ima poruku za novopečenog HDZ-ovog ministra: ‘Iritirate ljude’

Portal Novilist.hr

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek



Profesorica Ljiljana Anđelić-Bucić, bivša razrednica novog HDZ-ovog ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića ima jasnu poruku za ministra i cijelu Plenkovićevu Vladu: ‘Iritirate ljude!’. Samog Aladrovića kao učenika profesorica hvali, no o postupanju vezanom uz štrajk prosvjetara u razgovoru za tportal vrlo je kritična.


‘Postavljaju se potpuno pogrešno i njihov odnos naprosto iritira ljude te odaju dojam kao da nas uopće ne razumiju. Takav odnos ministra Aladrovića i svih njegovih kolega potpuno je aljkav i neprihvatljiv. Naša struka već godinama je srozana, a sada nemamo drugog izlaza nego nastaviti dalje. Odustajanje bi bilo totalna blamaža’, kazala je za tportal ova profesorica s 30-godišnjim radnim stažem u požeškoj gimnaziji, inače jednoj od najstarijih prosvjetnih ustanova u Hrvatskoj.


Štrajkat će do kraja


Ona dakako sudjeluje u štrajku, čak je aktivna u sindikatu Preporod. I namjerava štrajkati do kraja.




‘Potrebno je sjesti za stol i ozbiljno razgovarati, prije svega o tome kako vratiti dignitet ovoj struci i postaviti je na razinu koju zaslužuje.


Nitko ne može tvrditi da potpuno savršeno obavlja svoj posao, pa tako ni ja, ali ne može nam se osporiti ogroman trud i angažman: dok nam neki zbrajaju samo školske sate, zaboravljaju da mi nikada na posao ne odlazimo ili s njega dolazimo s malim torbama ili aktovkama, nego s hrpom literature.


Moramo biti u trendu, pripremati se, ispravno vrednovati učenike, imati beskrajno strpljenje, prihvaćati nove metode rada….’, opisuje profesorica Anđelić-Bucić dio prosvjetnih tegoba.


‘Čak nam prigovaraju na broju slobodnih dana, a mi smo zapravo potpuno izjednačeni s drugim profesijama. Dapače, evo su nam i Badnjak i Staru godinu odbili od godišnjih odmora, što se nikada u Hrvatskoj nije dogodilo’, nezadovoljna je.


Aladrovića se dobro sjeća


Svog bivšeg učenika Josipa Aladrovića dobro se sjeća te ni iz današnje perspektive ne može mu pronaći neku manu.


‘Bio je među boljima, da. A suradnja s njim bila je zaista savršena’, prepričava ova profesorica za tportal te koristi priliku da svom bivšem učeniku pošalje i javnu poruku:


‘Neka malo detaljnije razmisli o položaju prosvjetnih djelatnika, o svim zahtjevima koji se postavljaju pred njih i o odnosu kompletnog društva prema prosvjeti. Tužno je da među novim generacijama ovu profesiju često odabiru oni koji nisu uspjeli upisati nijedan od drugih fakulteta, a nekada su to činili superodlikaši i na prvom mjestu bio je entuzijazam. Loše, jako loše se osjećamo’, poručuje ministrova razrednica.