Novi zeleni sporazum

Biljana Borzan: Građani žele kvalitetnije proizvode koji ne traju samo do isteka jamstva

Portal Novilist.hr

Biljana Borzan

Biljana Borzan



Danas je u Europskom parlamentu usvojena rezolucija o Novom zelenom sporazumu. Usvojeni su i doprinosi potpredsjednice europskih socijalista Biljane Borzan koja je i izvjestiteljica za održivu potrošnju.


„Već godinama inzistiram da proizvodi trebaju trajati dulje. Radi troškova za građane i radi okoliša si ne možemo dozvoliti da nam se primjerice perilice za rublje ili televizori kvare nedugo nakon isteka minimalnog jamstva, a oni naših roditelja još uvijek rade. Čak 92 posto Francuza vjeruje da su neki proizvodi namjerno napravljeni s greškom, kako bi se građane primoralo da iznova kupuju novi model“, kaže Borzan.


U rezoluciju o Novom zelenom sporazumu uvrstila je zabranu ugrađenih kvarova, redizajn proizvoda na način da se mogu lakše popraviti te označavanje minimalnog očekivanog trajanja na proizvodima.




„Građani su voljni platiti više za kvalitetnije uređaje koji će trajati duže. Uz to čak 77 posto građana preferira popravak od ponovne kupnje, ali uređaji se sastavljaju tako da ih je skuplje popraviti nego zamijeniti. Broj servisa za popravak drastično pada, u Njemačkoj za 13, a u Poljskoj za 16 posto, a s druge strane količina otpada u okolišu se povećava“, pojašnjava Borzan.


Rezolucija o Novom zelenom sporazumu je odgovor Europskog parlamenta na predloženi plan Komisije da Europa postane klimatski neutralan kontinent do 2050. Postavlja temelje za nove zakonske pakete koji će se pregovarati u narednom periodu. Usvojena je sa 482 glasa za.