Predsjednik SDP-a

Bernardić u Rijeci: Vladajuća koalicija sastavljena samo da prikrije što se događalo i što se sad događa u Agrokoru

Hina

Foto: Darko JELINEK

Foto: Darko JELINEK

 „Ključeve te koalicije drži čovjek osumnjičen za izvlačenje državnog novca“, izjavio je, aludirajući pritom na saborskog zastupnika Tomislava Sauchu.



Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je u subotu u Rijeci da je vladajuća koalicija sastavljena samo da prikrije što se događalo i što se sad događa u Agrokoru te da SDP jedini ima snage za promjene i popravljanje uvjeta života u Hrvatskoj.


Bernardić je u Rijeci bio na izvještajno-tematskoj konvenciji riječkoga SDP-a, a na pitanje novinara kako komentira rad Vlade, ocijenio je kako je to „koalicija bez reformi, da nema čak ni obrazovne reforme“ te da je sastavljena “samo da bi se prikrilo što se događalo i što se sad događa u Agrokoru”.


 „Ključeve te koalicije drži čovjek osumnjičen za izvlačenje državnog novca“, izjavio je, aludirajući pritom na saborskog zastupnika Tomislava Sauchu.  




 Na pitanje o mogućim koalicijskim partnerima SDP-a, Bernardić je ocijenio da SDP ima zasigurno najveći koalicijski potencijal. „Spremni smo surađivati i razgovarati sa svima, osim s onima koji su sudjelovali u političkoj korupciji, a to su HDZ i HNS“, izjavio je.


Spremni smo ići u koaliciju s onima koji imaju stavove na tragu naših, a to su nužnost povećanja plaća, posebno minimalne, sprečavanja odlaska mladih ljudi u inozemstvo i stvaranja uvjeta za sigurno radno mjesto, pretvaranjem privremenih zapošljavanja u trajna, istaknuo je predsjednik SDP-a.  


 Na pitanje o mogućoj suradnji s tzv. amsterdamskom koalicijom, GLAS-a, IDS-a i stranke Pametno, Bernardić je rekao da podržava okupljanje manjih stranaka radi jačeg pozicioniranja, da su svjetonazorski bliski te da nema razloga da ne surađuju ako se suglase programi. Na pitanje namjerava li ostvariti predizbornu suradnju s Mostom, Bernardić nije izričito odgovorio nego napomenuo da još nema izbora, pa nema ni predizbornih koalicija.


 Odgovarajući na pitanje o tome kakav je njegov stav o Franji Tuđmanu te ima li dojam da se promijenio stav o njemu u hrvatskom društvu nakon posljednjih presuda u Haagu, Bernardić je istaknuo da je „Franjo Tuđman bio prvi hrvatski predsjednik, sviđalo se to nekom ili ne i čovjek tijekom čijeg je predsejdavanja državom ona ostvarila nezavisnost“. 


 Govoreći o haaškim presudama, Bernardić je naveo da su zločini počinjeni i da za njih netko treba odgovarati. „Haaški sud je osnovan zbog individualnih zločina a Hrvatska je tome dala podršku, jer zločin nije kolektivan a Hrvatska nije bila u udruženom zločinačkom poduhvatu“, rekao je.


 Na pitanje da komentira prijedloge zabrane rada nedjeljom, Davor Bernardić je naglasio da je on proitiv iskorištavanja rada nedjeljom i potplaćivanja radnika. Treba biti oprezan pri potpunoj zabrani rada nedjeljom da ne bi udarili na turističku sezonu, ali treba osigurati adekvatno plaćanje rada nedjeljom, blagdanima i u otežanim uvjetima, rekao je.


 Predsjednik SDP-a je u govoru pred članovima riječkoga SDP-a rekao da je u protekloj godini “postalo posve jasno kako je sastavljena vladajuća koalicija, te tko je bio spreman za oporavak Hrvatske a kome je stalo samo do toga da”, kako je rekao, “zadrži vlast po svaku cijenu”. SDP je stava da obraz nema cijenu i da Hrvatska nije na prodaju, kazao je. 


 Ocijenio je da Vlada nema ni političke volje ni hrabrosti provesti reforme. SDP jedini ima snage za promjene i popravljanje uvjeta života u Hrvatskoj, ustvrdio je Bernardić. 


 Predsjednik riječke organizacije SDP-a Vojko Obersnel članstvu je tijekom konvencije govorio o političkim okolnostima vezanim uz  protekle lokalne izbore. Ustvrdio je da je na rezultat SDP-a u Rijeci, koji nije osigurao njegovoj koaliciji stabilnu većinu u Gradskom vijeću, utjecao niz činitelja, poput trenda općeg pada podrške većim tradicionalnim strankama te preljevanja glasova protestnim stankama bez programa, činjenice da su svi protukandidati, kako za mjesto gradonačelnika tako i liste za Gradsko vijeće, imali isključivi cilj da sruše SDP i Vojka Obersnela te dijelom unutarnjim sukobima unutar SDP-a. Obersnel je članstvu predstavio detaljno i projekt Europske prijestolnice kulture 2020. u Rijeci.


 Na novinarsko pitanje pribojava li se novih izbora ako gradski vijećnici ne prihvate prijedlog gradskog proračuna, Obersnel je rekao da se izbora najmanje pribojava, jer da ne vidi zašto bi nakon svih koje je prošao do sad. „A što se tiče vijeća, vijećnici će imati priliku odlučivati o proračunu, a to će biti njihova odgovornost“, zaključio je.