Niz kadrovskih promjena

Bernardić kupuje mir rošadama: Lalovac u Odboru za financije, unatoč najavama povlačenja iz politike

Tihana Tomičić

Foto Borna Filic / PIXSELL

Foto Borna Filic / PIXSELL

Arsena Bauka u Odboru za pravosuđe zamijenit će Orsat Miljenić, a umjesto Tomislava Sauche, koji je nakon afere postao nezavisni zastupnik, u Odbor za europske poslove i Odbor za zakonodavstvo ulazi Bojan Glavašević



ZAGREB Predsjednik SDP-a Davor Bernardić nije sinoć nakon sjednice Predsjedništva želio reći tko će od zastupnika iz 1. jedinice zamijeniti u Saboru Zorana Milanovića, koji od 1. ožujka ima zamrznut mandat i otišao je u privatni biznis, ali to će biti ili Melita Mulić iz Zagreba, ili Alen Prelec, načelnik općine Brdovec. Klub zastupnika odlučit će o tome danas, a očekuje se da će to biti Melita Mulić, kako bi se ojačala ženska kvota.


No, Bernardić je potvrdio druge kadrovske promjene u saborskim odborima: umjesto njega, u Odbor za financije ulazi Boris Lalovac – unatoč aferi s navodnim obiteljskim nasiljem i najavama da će se povući iz politike; umjesto Igora Dragovana na čelo Odbora za obranu ide Franko Vidović, a Dragovan prelazi u Odbor za predstavke i pritužbe; potom Fred Matić ulazi u Odbor za ljudska prava umjesto Ane Komparić Devčić.


Plaća i beneficije 


Arsena Bauka u Odboru za pravosuđe zamijenit će Orsat Miljenić, a umjesto Tomislava Sauche, koji je nakon afere postao nezavisni zastupnik, u Odbor za europske poslove i Odbor za zakonodavstvo ulazi Bojan Glavašević. Sukladno koalicijskom dogovoru od prošle godine, jedno predsjedničko mjesto u odborima dobiva sada i HSS – radi se o Odboru za turizam.





Odluku o Zagrebu donijet će Gradski odbor SDP-a, a Bernardić je potvrdio da čeka nacionalni dogovor s HNS-om. To znači da on smatra da bez dogovora o široj suradnji, nema ni dogovora u Zagrebu, no ipak je rekao kako im je Anka Mrak Taritaš prihvatljiva. Najavio je da će SDP predstaviti svoj program za Holding, koji će građanima Zagreba mjesečno donijeti 200 kuna niže račune. 



Dio tih promjena tiče se čiste formalnosti, jer na primjer Bauk kao šef kluba nema potrebu voditi još i jedan odbor, ali dio ljudi miče se bez vidljivog razloga i objašnjenja – na primjer Dragovan te Riječanka Ana Komparić Devčić, a oboje su oduvijek bliski Zoranu Milanoviću. SDP ionako ima mali broj žena u Saboru, ukupno tek pet zastupnica. Očito je da je neke od članova Predsjedništva »nagradio« ovim imenovanjima, poput Matića ili Vidovića, kod nekih kupuje mir, primjerice s Orsatom Miljenićem, a neke možda i kažnjava.


Članstvo u odborima je za zastupnike važno jer im definira plaću i druge beneficije.


Poruka desnici 


U izjavi nakon sjednice, Bernardić je komentirao i odluku Ustavnog suda o pobačaju, pohvalivši je, ali je također rekao i da najave o promjenama tog zakona u roku od dvije godine nikako ne smiju dovesti do smanjivanja stečenih prava žena i njihovog prava na izbor. U tom kontekstu prozvao je HDZ i desnicu, uz komentar osnivanja Povjerenstva za suočavanje s prošlošću.


– I bez tog povjerenstva pozdrav Za dom spremni je nedopustiv, i bez toga je marširanje profašista nedopustivo, zato im poručujem neka se suoče sa sadašnjošću. SDP se sa prošlošću suočio 90-ih godina, osudio sve negativno, a sad je na desnici i HDZ-u da se odreknu NDH-a. To očekujemo od desnice – rekao je.


Bernardić je potvrdio da je ustavna tužba protiv zakona o stručnom osposobljavanju vjerojatna opcija, čime je podržao Miranda Mrsića.