SDP-ovci u Bosiljevu

Bernardić dobio ultimatum da što prije odstupi. Zauzvrat dobiva siguran ulazak u EU parlament?

Tihana Tomičić

Foto Nenad Reberšak

Foto Nenad Reberšak

To je scenarij koji je najizvjesniji nakon prvog kruga razgovora na tajnom sastanku u Bosiljevu, a nastavlja se danas. No, ta ostavka neće se nužno dogoditi odmah – moguće je da će Bernardić tome pribjeći tek nakon nekoliko tjedana, možda i dva-tri mjeseca da mu se omogući da časno odstupi



Neformalno Predsjedništvo SDP-a koje će se danas ponovno sastati u Bosiljevu, dalo je rok Davoru Bernardiću da do nedjelje ili ponedjeljka razmisli o tome je li ipak spreman dati ostavku, a ako se to ne dogodi, tada bi Predsjedništvo moglo i glasati o podršci Bernardiću. To je scenarij koji je najizvjesniji nakon prvog kruga razgovora na tajnom sastanku što je održan u petak navečer u Bosiljevu, a nastavlja se danas. No, ta ostavka neće se nužno dogoditi odmah – moguće je da će Bernardić tome pribjeći tek nakon nekoliko tjedana, možda i dva-tri mjeseca da mu se omogući da časno odstupi.


U Bosiljevu se okupila grupa Bernardićevih suradnika, dakle potpredsjednici Zlatko Komadina i Rajko Ostojić, te članovi Fred Matić, Franko Vidović, Nenad Livun, Ivo Jelušić, Ivana Posavec Krivec, dok su Romana Jerković i Domagoj Hajduković bili spriječeni doći, a bio je pozvan i Boris Lalovac, dakle poziv za taj neformalni sastanak dobili su svi koji su u srpnju glasali za suspenziju pobunjeničke četvorke.


Lomljenje šefa


Kako stvari stoje, čini se da lomljenje Bernardića ipak ide ka njegovu samovoljnom povlačenju kroz razumni rok, a kao supstitucija ponuđeno mu je prvo mjesto na listi za Europski parlament na izborima iduće godine. Sve ovo Zlatko Komadina je jučer praktički potvrdio medijima, rekavši u jednom intervjuu po prvi puta otvoreno da se razmatraju sve opcije Bernardićeva odlaska.




– Neki su za to da on odstupi, neki da ga se opoziva, a neki da se isključe i oni koji rade to što sada rade. Hladne glave treba promotriti što je najbolje za stranku, ali treba biti legalist. Ako on ode sam u dogovoru s vodstvom, tada po Statutu idu novi izbori za predsjednika i u tom slučaju ja vodim stranku do tih izbora, ali ne duže od godinu dana. Ovo drugo bi bio opoziv, to ide odlukom Predsjedništva, Glavnog odbora, onda izbori, jedan član jedan glas, i to traje poprilično mjeseci, rekao je Komadina, koji je potvrdio i da se Europarlament nudi kao alternativa Bernardiću.


Čiste ruke


Kako se saznaje, najveći pritisak na Bernardića na tom sastanku su vršili Rajko Ostojić, Ivo Jelušić i Franko Vidović, dok su u njegovu obranu stali Nenad Livun te Fred Matić, za kojega se tumači da »vojnički« uvijek brani slabije, a šef SDP-a to trenutno jest. Čini se da je Komadina mudro zaigrao da se ostvari »win-win« situacija, odnosno da se stranka pokuša spasiti u cjelini, bez isključivanja ikoga od viđenijih zastupnika, ali i da on ostane »čistih ruku« i bez suradnje s pobunjenicima s obzirom da će se Bernardića na neformalnim sjednicama Predsjedništva uvjeriti da ode, a onda će se s tim otići u ponedjeljak na klub zastupnika, gdje će se i zastupnici na čelu s Peđom Grbninom i Sinišom Hajdašem Dončićem tada morati složiti da je glavni cilj ipak ostvaren – a to je odlazak nepopularnog Bernardića i novi izbori u perspektivi.


Da su »pučisti« spremni prihvatiti tu novu realnost, makar ona značila i ostanak Komadine kao prvog potpredsjednika na čelu stranke punih godinu dana, kako Statut maksimalno predviđa, potvrdio nam je jučer jedan od glavnih protivnika Bernardića:


– Nemam problem s tim da Komadina bude v.d. godinu dana. Nebitni su sad detalji i nekakve osobne netrpeljivosti. Jedini način da se stranka spasi od potpunog rascjepa jest da se Bero sam povuče, i da onda u tih godinu dana Komadina smiri strasti i u miru raspiše nove izbore. Ako ne bude tako, prijeti nam daljnji sukob i isključivanje 20 zastupnika, što je zapravo – potpuni raskol, kaže za naš liste predsjednik jedne od većina stranačkih organizacija.


Dobra vijest


Kako se saznaje, Bernardić će u najmanju ruku odustati od ideje da bude predsjednik kluba (što se i podrazumijeva ponudi li ostavku na mjesto predsjednika kroz razumni rok), a u tom slučaju ni zastupnici-pučisti više ne bi imali oko čega »špičiti«, pa bi vjerojatno klub nastavio voditi Arsen Bauk.


Ako bi se sve ovo realiziralo, to bi za SDP bila dobra vijest. No, još uvijek ostaje mogućnost da Bernardić odbije odstupiti, te da redom poisključuje 22 zastupnika-pučista.