Predsjednik SDP-a

Bernardić: HDZ koristi državne institucije za unutarstranačke obračune

Hina

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u ponedjeljak je poručio kako »afera elitne prostitucije« pokazuje da je HDZ uzurpirao državne institucije te ih koristi za unutarstranačke obračune, a takav sustav, upozorio je, više ne može osigurati borbu protiv kriminala i korupcije. »To je afera koja diskreditira cijeli HDZ, a ne samo Milijana Brkića koji je zamjenik predsjednika HDZ i potpredsjednik Hrvatskog sabora voljom Andreja Plenkovića«, izjavio je Bernardić u emisiji »Oporbeni zarez« Hrvatskog radija, ističući da pipci te afere sežu do vrha HDZ-a. To je, naglasio je, jedan od razloga zašto građani nemaju povjerenja u institucije, a zbog čega SDP inicira osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje bi istraživalo zlouporabe sigurnosnog sustava, i to sve, a ne samo aktualne afere. Bernardić vjeruje da bi takvo istražno povjerenstvo otkrilo što i zašto HDZ skriva, pogotovo u »aferi Borg» u kojoj su iz Agrokora, tvrdi, izvučene stotine milijune kuna.Zapitao se koga štiti glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić te kako se može dogoditi da DORH-u nestane spis, pogotovo onaj o Brkiću, a zbog čega je, ističe, potrebna »dublja, politička istraga« bez koje neće biti »ništa od pravde i pravednosti«

Pozadina skupa u Vukovaru svjesna politizacija te sukob na desnici i u HDZ-u




Za subotnji prosvjedni skup u Vukovaru zbog neučinkovitosti institucija u razotkrivanju i procesuiranju ratnih zločina Bernardić je rekao kako je SDP za to da se svaki zločin razotkrije, a počinitelji procesuiraju i kazne.


No, istaknuo je, očito je da je taj skup bio i poruka Vladi i institucijama, u pozadini kojega je »svjesna politizacija i sukob na desnici i unutar HDZ-a, što je nedopustivo«. Pojasnio je da nitko iz SDP-a nije bio u Vukovaru jer podržavaju rješavanje problema isključivo kroz institucije, a ne politizacijom.Bernardić smatra da pod hitno treba ispuniti zahtjeve radnika Uljanika, a to su odlazak uprave, isplata plaća i donošenje održivog plana restrukturiranja. Kritizirao je Vladu koja kao suvlasnik nije štitila svoju imovinu u Uljaniku, iako je od početka bila upoznata sa situacijom u toj kompaniji i nije reagirala sve dok situacija nije eskalirala izlaskom radnika na ulicu, a zbog čega, tvrdi, netko treba odgovarati.

Bernardić ističe kako je nužno spasiti hrvatsku brodogradnju i strateški je pozicionirati te zaštititi 11 tisuća radnih mjesta i još toliko indirektno. Upozorio je i na opasnost aktiviranja jamstava čime bi trošak pao na sve građane.


SDP neće podržati Vladinu mirovinsku reformu


Najavio je da SDP neće podržati Vladin prijedlog mirovinske reforme jer je SDP-ov plan, kazao je, potpuno suprotan tim rješenjima, a predviđa i uvođenje socijalne mirovine. Uskratit će potporu i Vladinoj poreznoj politici kojom, ocijenio je, HDZ povećava plaće samo 20 tisuća najbogatijih građana, dok SDP prijedlogom povećanja osobnog odbitka s 3.800 na 5.000 kuna predviđa povećanje svih plaća za najmanje 330 kuna mjesečno.Osvrćući se na prošlotjedni neuspio pokušaj oporbe da u Saboru sruši ministra zdravstva Milana Kujundžića čelnik SDP-a je rekao da ministri na čije su propuste upozoravali, poput Martine Dalić ili Pave Barišića, više nisu ministri. »Pokušavaju privatizirati javno zdravstvo i to im ne smijemo dopustiti, zbog čega Kujundžić mora otići«, poručio je.O stanju u SDP-u Bernardić nije htio govoriti, istaknuvši da građane ne zanimaju njihova razmimoilaženja nego da se bore protiv nesposobne i, po svemu sudeći, korumpirane Vlade«. Naveo je i kako neće biti kandidat na listi za izbore za Europski parlament te dodao kako je SDP već počeo s pripremama za te izbore, a u tijeku je prikupljanje prijedloga kandidata u županijskim organizacijama.