Predsjednik SDP-a

Bernardić: Bude li ograda SDP neće podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije

Jasmin Klarić

Foto: Darko JELINEK

Foto: Darko JELINEK

 Na novinarska pitanja o tome zašto je u svojim posljednjim izjavama o toj konvenciji fokus stavljao na gej i transrodne osobe, koje se ne spominju u dokumentu koji se bavi prvenstveno nasiljem nad ženama, Bernardić je citirao članak Istanbulske konvencije (4., stavak 3) u kojem se govori kako ne smije biti diskirminacije po spolu, rodu, rasi... "Nitko ne smije imati ništa protiv rodno drugačijih. Ne smijemo se dijeliti u Hrvatskoj, naučimo se živjeti jedni s drugima", kazao je Bernadić.



SDP ne može podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije ukoliko se ona ne bude ratificirala u cjelini, bez ikakvih ograda, kazao je danas na tiskovnoj konferenciji predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Na novinarska pitanja o tome zašto je u svojim posljednjim izjavama o toj konvenciji fokus stavljao na gej i transrodne osobe, koje se ne spominju u dokumentu koji se bavi prvenstveno nasiljem nad ženama, Bernardić je citirao članak Istanbulske konvencije (4., stavak 3) u kojem se govori kako ne smije biti diskirminacije po spolu, rodu, rasi… “Nitko ne smije imati ništa protiv rodno drugačijih. Ne smijemo se dijeliti u Hrvatskoj, naučimo se živjeti jedni s drugima”, kazao je Bernadić.


Govoreći o aktualnim političkim temama, Bernardić je istaknuo kako Agrokor nastavlja gomilati gubitke (u 11 posljednjih mjeseci minus 21,2 milijuna kuna), a savjetnici se bogate (u istom periodu zaradili 268 milijuna kuna), dok je 2300 ljudi iz tog sustava ostalo bez posla. Predsjednik SDP-a spomenuo je i negativno intonirana izvješća Europske komisije i Svjetske banke o stanju i hrvatskom gospodarstvu i HAC-u, te zaključio: “Proizvodnja prada, rast usporava, reformi nema, a građani svakog dana sve teže žive – to je prava slika Hrvatske danas”.