Je li zlouporabljen gradski novac

Bandić za praćenje Grada dao 66.000 kuna Kuljiševoj i Bolkovićevoj udruzi, oni kopirali tekstove s drugih portala

Ladislav Tomičić

Screenshot/www.zurnalisti.com/

Screenshot/www.zurnalisti.com/

Svaka autorska riječ na Kuljiševom portalu zagrebačke porezne obveznike koštala je 31,6 kuna. Dobar dio tekstova naprosto je kopiran s portala Zagrebancija.com i Zagreb.hr



ZAGREB » Grad Zagreb dodijelio je drugog srpnja prošle godine udruzi Centar za razvoj demokracije Zagreb 66 tisuća kuna, radi promicanja rada zagrebačke gradske uprave na čelu s Milanom Bandićem. Spomenuta udruga rad Gradske uprave obavezala se promicati putem portala Žurnalisti.com, kojeg vode Denis Kuljiš i Romano Bolković. U tu svrhu na stranicama Žurnalisti.com otvorena je rubrika Zebra. U istoj rubrici Kuljišev i Bolkovićev portal objavio je samo 25 vijesti, iz pera novinarke Sarah Srdar. U pitanju su uglavnom vrlo kratke vijesti, ponegdje od samo dvije do tri rečenice. Sve su objavljene u razdoblju od dva tjedna, od drugog do petnaestog listopada 2014. Samo jedna riječ u rubrici Zebra Grad Zagreb je koštala 26,3 kune. Kad izdvojimo čestitke Milana Bandića upućene za Bajram, odnosno njegova priopćenja i fokusiramo se isključivo na »autorski tekst« – jedna riječ na Kuljiševim Žurnalistima zagrebačke porezne obveznike koštala je 31,6 kuna. Međutim, niti to nije najšokantnije u ovoj priči. 


 Stari tekstovi


Dobar dio tekstova objavljen u rubrici naprosto je kopiran s portala Zagrebancija.com i Zagreb.hr. Prema pregledu na Google tražilici, čak 15 od 25 tekstova na Žurnalistima kopirano je s drugih portala. 


  Valja napomenuti da je Žurnalistima, odnosno njihovoj udruzi, Grad Zagreb novac dodijelio mimo redovitog natječaja za medije. Dodijelio im ga je Ured gradonačelnika Milana Bandića. Ugovor s Gradom u ime udruge potpisao je bivši predsjednik Centra za razvoj demokracije Zagreb Boško Crnobrnja.





 Ovom bizarnom slučaju, u kojem postoji osnovana sumnja na zloupotrebu gradskog novca, još bizarniju notu daje činjenica da se portal Žurnalisti.com, odnosno njegovi nositelji deklariraju kao zagovornici liberalnih vrijednosti u ekonomiji, što podrazumijeva prepuštenost poslovnih subjekata (ne)milosti nevidljive ruke tržišta. Također, valja istaknuti da portal Žurnalisti nema impresum, što je zakonska obaveza svakog medija, niti je, prema podacima dostupnim na Internetu, zaveden u Knjizi elektronskih publikacija RH.



Međutim, kad je Crnobrnja shvatio kako »žurnalisti« namjeravaju utrošiti novac, se povukao s mjesta predsjednika. 


  – Kad su novci dobiveni, prije nego što su distribuirani, ja sam izišao iz udruge da ne bih imao posla s tim. Predsjednik Udruge sad je Denis Kuljiš. Ja sam uredno potpisao ugovore, a onda je sjeo prvi novac. Kad je to došlo na račun, sve je preuzeo Kuljiš i ne znam što je s tim bilo. S tom udrugom više nemam veze, rekao nam je Crnobrnja. Pritom je istaknuo da u ugovoru s Gradom Zagrebom »striktno stoji da se novac mora potrošiti na gradske teme«. 


  – Kad je taj novac došao i kad su mi rekli kome ga trebam isplatiti, rekao sam da to ne dolazi u obzir, odnosno da novac mogu raspodijeliti samo za tekstove o Zagrebu. Jedna osoba mi je pokušala uvaliti neki tekst star 200 godina, u kojem se spominje Sanader. Tad sam shvatio da je s nositeljima portala nemoguće razgovarati pa sam Denisu rekao da ne želim imati veze s distribucijom novca i digao ruke od svega, rekao nam je Crnobrnja. 


 Bez komentara


Novinarku Sarah Srdar smo nazvali i pitali da li joj je rad plaćen. Tu informaciju nije nam željela otkriti. Kako je utrošen novac uplaćen od strane Grada Zagreba na račun udruge, za praćenje rada Gradske uprave, po službenoj dužnosti moralo bi ispitati Državno odvjetništvo. Bivši predsjednik Udruge Crnobrnja rekao nam je da je novi predsjednik udruge Denis Kuljiš te da je udruga sad registrirana na Kuljiševoj kućnoj adresi. Prema podacima iz registra, udruga je još uvijek registrirana na Crnobrnjinoj adresi, ali bivši predsjednik kaže nam da je u pitanju činjenica da izmjene još nisu unesene