Potraga na Atlantiku

BOURBON RHODE Šef udruge kapetana očekuje “vijest koja će nas obradovati za nekoliko sati”

P. N.

Ja sam dobio informaciju od Sindikata pomoraca da se na udaljenosti od otprilike 65 nautičkih milja od mjesta potonuća nalazi neidetificirani objekt i da svi brodovi idu u tom smjeru, rekao je Brako Skorić za N1



NOVO 19:50 Oglasilo se i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Evo njihovog priopćenja


“Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA), koja se na zahtjev hrvatske Vlade uključila u potragu za nestalim pomorcima s broda Bourbon Rhode potonulog usred Atlantskog oceana 26. rujna 2019., danas je uz pomoć satelitskih snimaka, kojima raspolaže, obavijestila da je uočen objekt koji bi po dimenzijama mogao odgovarati jednoj od splavi za kojima se traga.


No zbog tehničkih ograničenja snimanja iz satelita te vremenskog odmaka nakon obrade snimaka, to nije moguće potvrditi dok to brodovi na lokaciji ne utvrde.




Stoga su koordinate objekta proslijeđeni francuskom regionalnom stožeru za operacije spašavanja (CROSS) na Martiniqueu, koji je preusmjerio brodove koji se nalaze u blizini na tu lokaciju, budući da bi iz Martiniquea prvi brodovi stigli na lice mjesta za tri do četiri dana.


Sve naše nadležne službe i diplomatske aktivnosti u potpunosti su koordinirane i angažirano rade na pronalasku nestalih pomoraca, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u stalnoj je vezi s obitelji kapetana Miškića.


U popodnevnim satima, na zahtjev ministara vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana i Ukrajine Vadyma Prystaika, veleposlanici dviju zemalja održali su na tu temu sastanak s političkim tajnikom u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova.


Veleposlanici su zatražili da se potraga za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode intenzivira pri angažiranju francuskog aviona u pretraživanju navedenog područja.


S obzirom na ova nova saznanja, u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova istaknuto je da se s francuskim Ministarstvom obrane razmatra daljnja uporaba francuskih aviona pri pretraživanju tog područja. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova svjesno je velikoga truda francuskih vlasti i mjerodavnih institucija u potrazi za nestalim pomorcima i na tomu je zahvalno”, navodi se u priopćenju.


NOVO 18:50 Premijer Andrej Plenković izjavio je da su Vlada i veleposlanstvo u Parizu u svakodnevnom kontaktu s francuskim vlastima i s niz kanala su uputili poruke koliko im je važno da se naprave maksimalni napori da se vidi ima li znakova i signala koji bi upućivali na splavi i da su pomorci još tamo. Kaže da više informacija od one da je satelit uočio nešto u Atlantiku što veličinom odgovara splavi nema, prenosi N1.


NOVO 18:00 Predsjednik udruge kapetana Hrvatske Branko Skorić bio je gost Dnevnika N1


“Ja sam dobio informaciju od Sindikata pomoraca da se na udaljenosti od otprilike 65 nautičkih milja od mjesta potonuća nalazi neidetificirani objekt i da svi brodovi idu u tom smjeru. To vam je otprilike kao udaljenost od Šibenika do Paga”, rekao je.


Prema njegovim procjenama očekuje da “ćemo kroz negdje četiri do pet sati primiti vijest koja će nas sve obradovati”, piše N1.


NOVO 16:52 Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan potvrdio je u srijedu za Hinu da je taj sindikat oko 15,30 sati dobio informaciju da je u Atlantiku uočena splav te da su svi brodovi, koji tragaju za preživjelima s potonulog tegljača Bourbon Rhode, krenuli prema toj lokaciji. 


Melvan je rekao da satelitska snimka pokazuje stanje otprije dva sata te da brodovima treba neko vrijeme da dođu do lokacije na kojoj je splav uočena.


Prema nekim informacijama, Alp Striker, jedan od brodova koji sudjeluju u potrazi jedno je vrtijeme plutao nakon čega je u punoj brzini nastavio plovidbu.


NOVO 16:23 Iako nema službene potvrde izgleda da je na satelitskim snimkama uočena splav. Brodovi su upućeni na tu lokaciju.


To se poklapa s informacijama koje su stizale iz Ukrajine kako su NASA-ini sateliti snimili nešto na područje koje se pretražuje.


……


Potraga za kapetanom Dinom Miškićem i članovima posade Bourbon Rhode i dalje traje, a najnovije informacije govore kako su brodovi koji tragaju na Atlantiku krenuli u istom smjeru na određeno područje.


To bi, prema nekim tumačenjima moglo značiti da su pronađene splavi ili da se krenulo u akciju spašavanja.


Mediji navode i kako se iz Ukrajine se neslužbeno doznaje da je uhvaćen nekakav signal te da zbog tog signala brodovi mijenjaju kurs i idu u istom smjeru.