Afera Hotmail

Arsen Bauk: Svakom objavom novih mailova pada jedna crta Plenkovićeve obrane

Hina

foto: Darko Jelinek

foto: Darko Jelinek

"Vrlo jasno je da nad tim procesom nije samo sjena etičnosti ovoga što su dobivali savjetnici, a još ne znamo što su sve dobili, nego i načina na koji su izvanredni povjerenici pristupali pojedinim vjerovnicima ovisno o njihovoj ulozi u Privremenom vjerovničkom vijeću", kazao je, napomenuvši da ono očito ima namjeru postati trajno Privremeno vjerovničko vijeće.



ZAGREB – Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u petak je u Saboru ocijenio da “objavom svake serije mailova pada jedna crta obrane koju Andrej Plenković govori u korist svega što se radilo u Agokoru”.


“Najprije je bio na braniku Martina Dalić pa je ona otišla, prije toga su bili na braniku Ante Ramljaka pa je i on otišao, onda sada brane proces, a kao što vidimo, tu ima nekih sjenki u vezi pogodovanja vjerovnicima tako da će nas vjerojatno u jednom trenutku premijer početi podsjećati na onog glasnogovornika koji je govorio da će pobijediti, a Amerikanci su već bili u Bagdadu. Tako mi se čini taj niz”, ocijenio je Bauk.


“Vrlo jasno je da nad tim procesom nije samo sjena etičnosti ovoga što su dobivali savjetnici, a još ne znamo što su sve dobili, nego i načina na koji su izvanredni povjerenici pristupali pojedinim vjerovnicima ovisno o njihovoj ulozi u Privremenom vjerovničkom vijeću”, kazao je, napomenuvši da ono očito ima namjeru postati trajno Privremeno vjerovničko vijeće.




“To sasvim sigurno neće dobro djelovati na one vjerovnike koji nisu bili u poziciji u kojoj su bili neki drugi, ali nagodba je pokušaj onih koji su vjerovnici da iz Agrokora izvuku najbolje za sebe i tu su sukobljeni interesi različitih vjerovnika. I valjda je uloga povjerenika da te interese na neki način uravnoteži i da se dobije najbolje i najpravednije rješenje. Očito da kada, kao što vidimo iz mailova, netko zaprijeti eksplozijom na TV-u, da onda krhotine te eksplozije pogode i druge vjerovnike”, rekao je Bauk.


Kada je riječ o prijavi Andreja Plenkovića Povjerenstvu za odlučivanju za sukob interesa koji su podnijeli njegove stranačke kolege Peđa Grbin i Siniša Hajdaš Dončić, Bauk je izrazio nadu da “Povjerenstvo neće imati političko taktička razmišljanja nego će raditi isključivo temeljem onoga što piše u prijavi i temeljem onoga što imaju saznanja, a saznanja su svakim danom sve veća i kako vrijeme bude odmicalo bit će ih više pa će onda možda biti lakše Povjerenstvu pokrenuti taj prvi korak”.


Što se najave smanjenja ovlasti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa tiče, o čemu pišu mediji, Bauk “ne očekuje da će se bitno smanjivati ovlasti Povjerenstva i da za to postoji kritična masa i u Saboru i javnosti.


“Povjerenstvo je u prošlom sazivu postavilo visoke standarde, a da su ti standardi smetali HDZ-u, to pokazuje što Daliji Orešković nisu dali pravo da bude i u drugom mandatu voditeljica Povjerenstva. Nadam se da se ti standardi antikorupcijske borbe i transparentnosti rada političara neće smanjivati”, kazao je.


Nova imenovanja Tomislava Tolušića i Darka Horvata u Vladi Bauk je okarakterizirao “očitim ustupkom predsjednika HDZ-a jednoj grupaciji u stranci koja nije baš zadovoljna njegovim ponašanjem oko nekih stvari i kojima nije baš najjasnije što se događalo u Agrokoru”.


“Siguran sam da nijedan obični član HDZ-a nije lijepio plakate i nagovarao ljude da glasaju za HDZ da bi se skupina ljudi koja nema veze s tom strankom obogatila na savjetničkim uslugama u Agrokoru ili da bi se pogodovalo određenim vjerovnicima”, rekao je Bauk.