Opet o ćirilici

Arsen Bauk: Problem ćirilice treba riješiti Ustavni sud, a ne Gradsko vijeće Vukovara

Hina

snimio Goran Ferbezar / PIXSELL

snimio Goran Ferbezar / PIXSELL

Na sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina spomenuli smo veliki broj jedinica lokalne samouprave u kojima se ne provodi taj zakon, i ako je to takav problem jedinicama lokalne samouprave, onda to treba riješiti država svojim mehanizmima, dodao je.



ZAGREB – Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izjavio je danas da ne podržava zaključak vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da se nisu stekli uvjeti za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru, te poručio kako bi taj problem trebao riješiti Ustavni sud, a ne Gradsko vijeće Vukovara.


“Ne podržavam odluku Penave, ali mislim da je Ustavni sud na leđa Vukovara stavio preveliki teret i bilo bi bolje da tu situaciju riješi Ustavni sud, a ne Gradsko vijeće”, rekao je Bauk.


Bauk: Ako na terenu postoji problem u provedbi, to treba riješiti država


Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o uporabi jezika i pisma i cjelokupni set manjinskih prava je propisala država. Ako negdje na terenu postoji problem u provedbi, onda to treba rješavati država, smatra Bauk.




Na sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina spomenuli smo veliki broj jedinica lokalne samouprave u kojima se ne provodi taj zakon, i ako je to takav problem jedinicama lokalne samouprave, onda to treba riješiti država svojim mehanizmima, dodao je.


“Nadam se da će to krenuti, a onda u tom smislu Vukovar ne treba biti prioritet, ali što se tiče percepcije, sve se gleda preko Vukovara. Zato kažem da je to veliki teret, možda je lakše riješiti najprije u nekim drugim jedinicama lokalne samouprave u kojima ne postoji takav teret iz prošlosti”, kaže Bauk.


On smatra da Vlada ne želi preuzeti taj teret zato što bi na izborima izgubila neke glasače, tim više što su i oni, dok su bili u opoziciji, podgrijavali tenzije po tom pitanju.


Nezavisni zastupnik Bojan Glavašević ističe kako nije uloga Vlade da zavodi red po Vukovaru.


“Kako se nisu stekli uvjeti? Po Duhu svetom? Žele li se steći uvjeti? Postoji li volja da se steknu? Što je potrebno da famozni uvjeti budu stečeni? To je potpuno nejasno, no sve su karte podijeljene, znamo tko je Tomislav Josić, znamo tko je Penava, ista meta, isto odstojanje“, kaže Glavašević.


“Nikome nisu u interesu neredi, ali nije uloga Vlade da zavodi red po Vukovaru. To mora napraviti tamošnja zajednica i na tome se vidi je li netko lider ili nije”, ističe Glavašević.


Glavašević: Vukovar je instrument Penavine ambicije da postane predsjednik HDZ-a


Penava je gradonačelnik ne samo Hrvata, nego i Srba i Rusina i Slovaka i ostalih nacionalnih manjina, njegova je uloga da bude lider u toj zajednici i da proizvede konsenzus ako ima političku volju da se nešto učini.


“Vukovar je instrument u rukama njegove ambicije da postane predsjednik HDZ-a, Vukovar je kroz cijeli njegov mandat bio instrument za zavrtanje ruke Andreju Plenkoviću i ostalima u središnjici HDZ-a u Zagrebu. Penava nije dobar lider u svojoj zajednici, kako može biti dobar lider bilo kome drugome? Mislim da je to i HDZ-ovcima jasno, čak i onima u Vukovaru”, ustvrdio je Glavašević.


Bauk je komentirao i krizu u vladajućoj većini koju, kaže, osim zatezanja i popuštanja konopa, nije vidio ni kada je ona bila medijski najveća.


“HNS zna da nakon sljedećih parlamentarnih izbora, pogotovo nakon odlaska Matije Posavca, vrlo vjerojatno neće biti parlamentarna stranka. Što se tiče Bandićeve stranke, oni ionako ne ovise o izborima, oni zastupnike dobivaju poslije izbora. Dakle, jedini tko može izazvati izbore je HDZ, a ni njima ne odgovaraju jer ne bi imali s kim koalirati. Sada su povećali plaće za nekih 200.000 građana i nadaju se da će imati dovoljan rejting da se ne trebaju mučiti oko koaliranja”, procjenjuje Bauk.